Vragen en antwoorden met Luiz Andre Batistello DipWSET

[ad_1]

Na een zeer gevarieerde carrière in de wijnhandel, leidt de Braziliaanse Luiz Andre Batistello nu een wijntoerisme in Parijs. Hij deelt zijn carrièrepad en zijn toekomstige ambities met ons.

Je begon je carrière als advocaat – hoe ben je in de wijnindustrie terechtgekomen?

Mijn grootvaders hadden allebei wijngaarden en vanaf mijn tienerjaren hield ik van wijn – dus ik weet niet hoe ik uiteindelijk rechten heb gestudeerd! Na mijn kwalificatie heb ik drie jaar als advocaat in Brazilië gewerkt, maar in 2007 besloot ik mijn ware passie te volgen en ging ik naar Italië om meer te leren over wijn. Ik heb nooit achterom gekeken!

Je werkrollen in de wijnindustrie omvatten sommelier, merkambassadeur en wijnopleider – was het een natuurlijke overgang van de ene rol naar de andere?

Werken als sommelier in restaurants en hotels is de beste manier om ervaring op te doen, met klanten om te gaan en meer te weten te komen over wijnservice en voedselcombinaties. Vervolgens ontwikkel je als merkambassadeur een sterkere commerciële houding en krijg je toegang tot de zakelijke kant van de branche. Beide rollen hebben me geholpen om een ​​goede wijndocent te worden, omdat ik op een duidelijke en gemakkelijke manier inzichten in alle gebieden van de wijnindustrie kan delen. Toewijding, toewijding en constante studie zijn de sleutel voor een goede wijnopleider.

Het WSET-diploma gaf me een heel nieuw begrip van de wijnhandel en was zonder twijfel cruciaal voor mijn toekomstige loopbaanontwikkeling.

Hoe hebben WSET-kwalificaties je geholpen op dit carrièrepad?

Na het afronden van de WSET Level 3 Award in Wines & Spirits in 2011 ben ik gaan werken voor een grote wijnimporteur in Zuid-Amerika. Deze baan kwam alleen tot stand omdat mijn WSET-kwalificatie hoog aangeschreven stond en deuren voor mij opende. Op dat moment waren het er minder dan vijf Diploma WSET afgestudeerden in Brazilië, dus besloot ik door te gaan met mijn WSET-studies. Het WSET-diploma gaf me een heel nieuw begrip van de wijnhandel en was zonder twijfel cruciaal voor mijn toekomstige loopbaanontwikkeling.

De afgelopen vier jaar runde u een wijntoerismebedrijf in Parijs. Kun je ons vertellen waarom je hebt besloten om je op dit gebied van de wijnhandel te concentreren?

Voor mij is wijntoerisme een verlengstuk van wijneducatie. Je deelt zowel kennis als cultuur, gastronomie, geschiedenis en bezienswaardigheden. Je hebt ook het extra element van persoonlijke interactie, het ontmoeten van wijnproducenten en het bezoeken van wijngaarden. Het wijntoerisme is een sector die zich de afgelopen jaren enorm heeft ontwikkeld in Frankrijk en die gekwalificeerde professionals vereist die exclusieve ervaringen kunnen leveren. Ik slaagde in april 2019 voor het zeer uitdagende Vinitaly International Academy Ambassador-programma (VIA) en werd pas de tweede Italiaanse VIA-ambassadeur in Frankrijk. Ik ben enorm trots op deze prestatie en ik heb nu ook wijntoerisme-projecten voor Italië op stapel staan.

Door vijf talen te spreken, heb je met en voor wijnliefhebbers over de hele wereld kunnen werken. Heb je wereldwijd grote verschillen opgemerkt in de houding ten opzichte van wijn en wijneducatie?

Ik heb het geluk dat ik in vijf landen heb gewoond – Brazilië, Italië, Spanje, Engeland en Frankrijk – wat me de kans heeft gegeven om meer te leren over hun cultuur, gastronomie en wijn. Een goede wijnprofessional kan de cultuur en geschiedenis van een land vertalen naar de context van zijn wijn. Het kennen van de taal helpt je niet alleen om jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur, maar ook om de betekenis van wijngaardnamen, lokale uitdrukkingen, etikettering etc. te begrijpen.

Wat zie jij als je volgende carrière-uitdaging?

Ik heb twee grote uitdagingen voor 2019. De eerste begint met studeren voor mijn Master of Wine-kwalificatie – de grootste uitdaging zeker!

Ten tweede ben ik bezig met het creëren van een wijnhotel in combinatie met wijntoeristische ervaringen in Champagne – in het historische dorp Dom Pérignon, Hautvillers. Het hotel biedt ‘Art de Vivre’ ervaringen voor enthousiaste wijnconsumenten in het hart van de Champagnestreek, en organiseert blinde proeverijen voor WSET Diploma- en MW-studenten.

[ad_2]

Source link