Vragen en antwoorden met Antoine Lehebel DipWSET

[ad_1]

Antoine Lehebel DipWSET, in 2014 uitgeroepen tot Beste Sommelier van België, maakt zich op om volgend jaar deel te nemen aan de wedstrijd Beste Sommelier van de Wereld in Antwerpen. Hij deelt het geheim van het succes van de zomer en hoe hij tegemoet kan komen aan de steeds scherpere smaken van Belgische consumenten.

Waarom koos je voor een carrière in wijn?

Ik heb oorspronkelijk bedrijfskunde en marketing gestudeerd en na een jaar in Denemarken te hebben gestudeerd, heb ik zoveel van mijn buitenlandse ervaring genoten dat ik besloot om een ​​tijdje naar Londen te verhuizen.

Als Fransman die aankwam in het VK, en zonder veel ervaring, begon ik te werken als ober in verschillende restaurants en zes maanden nadat ik was aangekomen, werd ik aangenomen voor de opening van een nieuw Indiaas restaurant. De wijnkaart bestond uit ongeveer 300 referenties verzameld door Thomas Heimann, de algemeen directeur. Ik hielp met het opruimen van de flessen in de rekken en raakte al snel verslaafd. Ik denk dat de passie en interesse die Thomas in wijn stak ervoor zorgde dat ik meer wilde weten, dus begon ik te nemen WSET-kwalificaties tamelijk snel.

Een paar jaar later ging ik terug naar Frankrijk, werkte in verschillende klassieke restaurants en verhuisde vervolgens naar België, waar ik momenteel werk voor Bon-Bon, een restaurant met twee Michelinsterren dat zich richt op Belgische producten.

Ik had het willen doen Diploma WSET geruime tijd en door naar België te verhuizen kon ik het nemen en afmaken in 2017.

Wat inspireerde u als afgestudeerde WSET Diploma om WSET-kwalificaties te behalen en hoe heeft uw formele opleiding u geholpen in uw carrière?

In het begin had ik een formele wijnopleiding nodig omdat ik die helemaal niet had en WSET leek me het beste. Ik heb echt genoten van de progressieve aanpak en de proefmethode, wat geweldig is als je een beginner bent.

Toen ik het diploma behaalde, werkte ik een paar jaar als sommelier en wat ik wilde was een meer globaal beeld van de wijnwereld, want terwijl je in restaurants met een Michelin-ster werkt, serveer en proef je eigenlijk enkele van de beste wijnen in de wereld, maar het is altijd waardevol om een ​​groter plaatje te hebben en dit in een mondiale context te plaatsen.

Het is altijd waardevol om een ​​groter plaatje te hebben en te plaatsen [wine] in een mondiale context.

Volgend jaar vertegenwoordig je België in de wedstrijd Beste Sommelier van de Wereld. Hoe bereid je je voor op de wedstrijd? Welke vaardigheden zijn volgens jou het belangrijkst om te demonstreren?

Mijn voorbereiding omvat VEEL theoretische kennis, vandaar duizenden flashcards, maar ook proeverijen. Het kost veel moeite, ik doe drie uur per dag buiten mijn werkuren voor het restaurant, maar elke dag op de vloer werken is de beste training die je kunt krijgen.

Voor mij zijn de belangrijkste vaardigheden de sociale interactie die je zult hebben met je gasten. Het klinkt misschien eenvoudig, maar een sommelier werkt in de eerste plaats in de horeca, dus het belangrijkste is om mensen in uw restaurant zich thuis en verzorgd te laten voelen. Dat is een erg sociale vaardigheid, en in zekere zin kun je niet echt leren dat in boeken oefenen de beste is.

Welke flessen zijn volgens u op dit moment bijzonder populair bij diners? Stelt u uw lijst samen om bij de huidige trends te passen of houdt u zich aan een beproefde formule?

De klassiekers zijn altijd populair (Bourgogne, Bordeaux, Champagne, Rioja, Chianti, etc.) maar er is zeker meer vraag naar biologische en biologisch-dynamisch geteelde wijnen, en dat vind ik een goede zaak. De nieuwe generatie is zeer ruimdenkend, vindt het leuk om nieuwe dingen te ontdekken en houdt niet echt vast aan één stijl of regio, ze laten zich graag verrassen en vertrouwen je gemakkelijk.

Toen ik voor La Villa Lorraine werkte, had ik een grote lijst en kon ik wijnen van over de hele wereld hebben. Bijna alle landen waren op de lijst vertegenwoordigd. Bij Bon-Bon is de lijst korter, maar ik probeer nog steeds alle landen vertegenwoordigd te hebben.

Bovendien serveren we veel wijnen per glas, en die wissel ik bijna wekelijks. Ik probeer ook steeds meer om de wijnen aan het seizoen aan te passen. We hebben hier in België een zeer hete zomer gehad, dus ik heb heel veel verse rode, lichte en sappige, ook wat rosés geserveerd en ik ga zeker verder met rijkere wijnen voor de winter.

Voor mij de belangrijkste vaardigheden [for a sommelier] zijn de sociale interactie die u zult hebben met uw gasten.

Belgische consumenten drinken vaker wijn in restaurants en geven meer uit per fles. Waarom denk je dat dit zo is en hoe moeten restaurants inspelen op de trend?

Ik kon niet echt zeggen waarom, maar ik ben het daar volledig mee eens. Belgische consumenten gaan graag uit, ze zijn echte levensgenieters en wanneer ze naar een restaurant gaan, genieten ze volop van de ervaring. Restaurants moeten een goed geselecteerde selectie wijnen van goede kwaliteit aanbieden met enige diversiteit, passend bij verschillende smaken. Ik denk dat je het kunt doen met 25 referenties op je lijst, en vandaag is de keuze van wijnen van hoge kwaliteit extreem hoog, dus er is geen excuus om dat niet te doen.

Consumenten worden steeds beter geïnformeerd en eisen dus kwaliteit, en daar moet je als restaurant absoluut rekening mee houden. Prijs is slechts een van de factoren die consumenten beïnvloeden om al dan niet te kopen. Als je kwaliteit levert, betalen mensen extra.

Maak contact met Antoine Lehebel DipWSET op LinkedIn hier.

Interesse om sommelier te worden? Kijk of je hebt wat er nodig is hier.

[ad_2]

Source link