Vraag en antwoord met Luiz Andre Batistello DipWSET

[ad_1]

Na een zeer gevarieerde carrière in de wijnhandel, heeft de Braziliaanse Luiz Andre Batistello nu een wijntoeristenbedrijf gevestigd in Parijs. Hij deelt zijn carrièrepad en zijn toekomstige ambities met ons.

Je begon je carrière als advocaat – hoe ben je in de wijnindustrie terechtgekomen?

Mijn beide grootvaders hadden wijngaarden en vanaf mijn tienerjaren hield ik van wijn – dus ik weet niet hoe ik uiteindelijk rechten heb gestudeerd! Na mijn kwalificatie werkte ik drie jaar als advocaat in Brazilië, maar in 2007 besloot ik mijn ware passie te volgen en ging ik naar Italië om meer te leren over wijn. Ik heb nooit achterom gekeken!

Je taken in de wijnindustrie waren onder meer sommelier, merkambassadeur en wijnopleider – was het een natuurlijke ontwikkeling van de ene rol naar de andere?

Werken als sommelier in restaurants en hotels is de beste manier om ervaring op te doen, met klanten om te gaan en meer te weten te komen over wijnservice en spijs combinaties. Als merkambassadeur ontwikkel je vervolgens een sterkere commerciële houding en krijg je toegang tot de zakelijke kant van de industrie. Beide rollen hebben me geholpen om een ​​goede wijnopleider te worden, omdat ik op een duidelijke en gemakkelijke manier inzichten in alle gebieden van de wijnindustrie kan delen. Toewijding, toewijding en constante studie zijn de sleutel voor een goede wijnopleider.

Het WSET Diploma gaf me een heel nieuw niveau van kennis van de wijnhandel en was zonder twijfel cruciaal voor mijn toekomstige loopbaanontwikkeling.

Hoe hebben WSET-kwalificaties u geholpen op dit carrièrepad?

Na het beëindigen van de WSET Level 3 Award in wijnen en gedistilleerde dranken in 2011 begon ik te werken voor een grote wijnimporteur in Zuid-Amerika. Deze vacature kwam alleen tot stand omdat mijn WSET-kwalificatie hoog aangeschreven stond en deuren voor mij opende. Op dat moment waren er minder dan vijf WSET Diploma afgestudeerden in Brazilië, dus besloot ik door te gaan met mijn WSET-studies. Het WSET Diploma gaf me een heel nieuw niveau van kennis van de wijnhandel en was zonder twijfel cruciaal voor mijn toekomstige loopbaanontwikkeling.

Sinds vier jaar runt u een wijntoeristenbedrijf gevestigd in Parijs. Kun je ons vertellen waarom je hebt besloten je te concentreren op dit gebied van de wijnhandel?

Voor mij is wijntoerisme een uitbreiding van wijneducatie. Je deelt kennis evenals cultuur, gastronomie, geschiedenis en bezienswaardigheden. Je hebt ook het toegevoegde element van persoonlijke interactie, het ontmoeten van wijnproducenten en het bezoeken van wijngaarden. Wijntoerisme is een sector die zich de afgelopen jaren enorm heeft ontwikkeld in Frankrijk en die gekwalificeerde professionals nodig heeft die exclusieve ervaringen kunnen bieden. Ik ben in april 2019 geslaagd voor het zeer uitdagende Vinitaly International Academy Ambassador-programma (VIA) en werd pas de tweede Italiaanse VIA-ambassadeur in Frankrijk. Ik ben enorm trots op deze prestatie en heb nu ook wijntoerisme-projecten voor Italië.

Door vijf talen te spreken, kunt u werken met en voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Heb je wereldwijd grote verschillen opgemerkt in de houding ten opzichte van wijn en wijneducatie?

Ik ben zeer gelukkig dat ik in vijf landen heb gewoond – Brazilië, Italië, Spanje, Engeland en Frankrijk – waardoor ik de kans heb gekregen om te leren over hun cultuur, gastronomie en wijn. Een goede wijnprofessional kan de cultuur en geschiedenis van een land vertalen in de context van zijn wijn. Het kennen van de taal helpt je niet alleen om jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur, maar ook om de betekenis van wijngaardnamen, lokale uitdrukkingen, labels etc. te begrijpen.

Wat zie jij als je volgende carrière-uitdaging?

Ik heb twee grote uitdagingen voor 2019. De eerste begint te studeren voor mijn Master of Wine-kwalificatie – de grootste uitdaging zeker!

Ten tweede werk ik aan het creëren van een wijnhotel in combinatie met wijntoerisme-ervaringen in Champagne – in het historische dorp Dom Pérignon, Hautvillers. Het hotel biedt ‘Art de Vivre’ -ervaringen voor enthousiaste wijnconsumenten in het hart van de Champagne-regio, en organiseert blinde proeverijen voor WSET Diploma- en MW-studenten.

[ad_2]

Source link