Vraag en antwoord met Andrea Alonso Castaño, wijnkoper en wijnconceptmanager, Makro Spanje

[ad_1]

Sommelier en wijnkoper Andrea Alonso komt oorspronkelijk uit Uruguay, maar bracht 15 jaar in Argentinië door voordat ze zich in Spanje vestigde, waar ze nu werkt voor multinationale groothandel Makro.

Waarom besloot je je carrière als sommelier te beginnen?

Het was niet uit eigen keuze maar uit noodzaak – ik had een baan nodig toen ik 22 jaar oud was. Ik werkte aanvankelijk als supervisor in een restaurant / bar in een 5-sterrenhotel en had geen idee over wijnen. In de loop van de tijd werd ik gepassioneerd door sommelier en de wereld van wijnen.

Hoe ben je overgegaan van sommelierie naar wijn kopen?

Verantwoordelijk zijn voor wijnen in het restaurant betekende dat ik ook nieuwe wijnen voor de wijnkaart moest vinden en beoordelen, in nauwe samenwerking met wijnhuizen. Het kopen van wijnen en het onderhandelen over de prijs maakte deel uit van mijn werk als sommelier, dus het was een natuurlijke ontwikkeling om een ​​inkooprol te gaan spelen.

Het hebben van de WSET Level 3 Award in wijnen en gedistilleerde dranken is zonder twijfel iets positiefs, niet alleen om uw kennis van wijn te vergroten, maar ook om een ​​breder perspectief te hebben op wijnen van over de hele wereld.

Wat zijn de belangrijkste verschillen in het kijken naar wijn vanuit het perspectief van een koper in tegenstelling tot het perspectief van de sommelier?

In een restaurant verkoopt een sommelier rechtstreeks aan de klant die de wijn zal consumeren. Bij Makro verkoop ik wijnen aan het hele horecakanaal en moet ik veel commerciëler zijn. Ik moet wijnen zoeken die aan de eisen van klanten in alle soorten catering kunnen voldoen – wijnen op alle prijs- en kwaliteitsniveaus die geschikt zijn voor locaties variërend van bars tot restaurants met Michelin-sterren. Wat ook heel anders is, is de hoeveelheid wijn die ik koop – ik koop momenteel ongeveer 20 miljoen flessen per jaar! Maar ik heb nog steeds dezelfde doelstellingen – om aan de behoeften van mijn klanten te voldoen en het bedrijf winstgevend te maken.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen die u hebt aangebracht sinds u wijnkoper bent geworden in Makro, Spanje?

Sinds ik bij Makro begon te werken, was de belangrijkste verandering die ik heb aangebracht de ontwikkeling van een reeks eigen en exclusieve labelmerken voor de groep, wat ons onderscheid in de sector heeft gegeven. Persoonlijk heb ik de mogelijkheid gehad om wijnen uit de hele wereld te kopen voor elke prijs.

Wat zijn de huidige wijntrends in Spanje en hoe slaagt u erin om kwaliteit te vinden tegen een betaalbare prijs?

De wijnconsumptie in Spanje is erg geregionaliseerd. Dit is een pluspunt voor een wijnkoper omdat u hiermee met een breed scala aan DO’s kunt werken in uw zoektocht om de beste waar voor uw geld te kopen voor elke regio. Er is momenteel een grote vraag naar biologische en biodynamische wijnen omdat consumenten zich bewust zijn van hun gezondheidsvoordelen. Aan de andere kant is de consument ook op zoek naar iets nieuws – aantrekkelijke labels, wijnen met een geschiedenis – die gemakkelijk te drinken en betaalbaar zijn.

Hoe heeft uw WSET-kwalificatie u geholpen bij uw loopbaanontwikkeling?

Het hebben van de WSET Level 3 Award in wijnen en gedistilleerde dranken* is zonder twijfel iets positiefs, niet alleen om uw kennis van wijn te vergroten, maar ook om een ​​breder perspectief te hebben op wijnen van over de hele wereld. Het is ook een internationaal geaccepteerde certificering die een verschilpunt biedt en u ondersteunt bij uw loopbaanontwikkeling. Ik ben van plan volgend jaar te gaan studeren voor mijn WSET Level 4 Diploma in Wines.

Je hebt een aantal indrukwekkende prijzen gewonnen. Vertel ons op wie je het meest trots bent?

Het winnen van de Spaanse ¨La Nariz de Oro ”(” Gouden Neus “), georganiseerd door het tijdschrift Wine & Gastronomy, in 2010, maakte een enorm verschil in mijn professionele carrière. Ik ging van een anonieme sommelier naar meer herkend en gewaardeerd onder mijn collega’s. Van de 400 sommeliers die aan de wedstrijd meededen, was er slechts één winnaar. Ik ben erg trots op deze prestatie.

*Vervangen door de Level 3 Award in wijnen

[ad_2]

Source link