Q&A met wijnmaker Fernando Mora

[ad_1]

Een veilige baan ruilen om een ​​nieuw leven te beginnen als wijnmaker is niet alleen maar plezier en druiven. Fernando Mora verliet een succesvolle carrière in de techniek nadat hij verliefd was geworden op wijn, hier vertelt hij wat er nodig is om passie om te zetten in product.

Hoe besloot je voor het eerst om wijn te gaan maken?

Dankzij mijn vrouw kwam ik mijn eerste formele wijnproeverij tegen toen we in 2007 een lokale wijnmakerij bezochten. Ik was meteen verliefd en na een paar slokjes vertelde ik haar dat we thuis wijn zouden maken – zes maanden later koelden we onze eerst Garnacha fermentatie in een plastic emmer in een badkuip vol ijswater!

Sindsdien ben ik verliefd op wijn. Het leven zoals ik het kende, was vernietigd – vanaf dat moment zou alles ‘winefied’ zijn. Aanvankelijk begon ik met het lezen van verschillende boeken over het maken van wijn, het planten van een kleine wijngaard van 36 wijnstokken, het bestrijden van mijn angst voor bijen, het bezoeken van zoveel mogelijk wijnmakerijen en het kletsen met veel wijnmensen in mijn land, Spanje.

Welke persoonlijkheidskenmerken zijn volgens jou essentieel voor het maken van wijn?

Passie is alles. Ik was een succesvolle ingenieur (met een stabiel inkomen!), Maar het was mijn passie voor wijn die me ertoe bracht mijn vorige leven achter me te laten. Creativiteit, studie en innovatie staan ​​centraal: je hebt de verbeeldingskracht nodig om een ​​wijn in gedachten te maken en de vaardigheid om deze later in de wijnmakerij te realiseren. Je moet ook een goede luisteraar zijn; Ik luisterde naar andere bekwame wijnmakers, sommeliers, marketeers en verkopers om te begrijpen wat er gewenst, nodig en hoe het moest.

Hoe hebben WSET-kwalificaties u geholpen bij het verbeteren van uw wijnbereiding?

Inschrijven voor de WSET-programma’s veranderde alles. Het opende mijn geest en smaak voor wijnen van over de hele wereld, dus ik leerde dat wijnbereidingstechnieken en wijnstijlen veel uitgebreider zijn dan wat de lokale wijnhuizen in mijn regio deden. Als u alleen de wijnen van uw gebied proeft en begrijpt, zult u hetzelfde produceren, maar als u buiten de kaders wilt komen, moet u weten wat er nog meer te vinden is. Ook ontmoette ik via de cursussen verschillende vrienden die me echt hielpen bij het zetten van mijn eerste stappen als wijnmaker.

Waarom besloot je de Master of Wine na te streven?

De waarheid is dat ik nooit had gedacht dat ik het MW-programma zou doen! Een vriend van mij vertelde me dat het Institute of Masters of Wine een wervingsevenement hield in Haro (Rioja), en ik was aanwezig om te zien waar het allemaal om ging. Ik was nog bezig met mijn Diploma WSET destijds, maar ik was zo onder de indruk van Sarah Jane Evans MW en Pedro Ballesteros MW dat ik besloot om het MW-toelatingsexamen af ​​te leggen. Twee maanden later werd ik toegelaten tot het programma en besloot ik ervoor te gaan.

Wat hoop je te behalen met het behalen van de MW-status?

Spanje is een van de meest opwindende landen op het gebied van wijndiversiteit. Helaas zijn we ook de grootste wijnbron ter wereld. Ik hoop dat ik samen met andere collega’s kan helpen om Spanje beter te positioneren in termen van waarde en kwaliteit – ik weet zeker dat we een nieuwe Spaanse revolutie kunnen leiden!

Daarnaast wil ik Garnacha wereldwijd promoten – het is de vergeten druif, het lelijke eendje. Ik ben een Garnacha-maker: het is mijn druif, mijn kind. Ik heb ook veel vrienden gekregen, de MW is een gekke, briljante familie waar ik naar uitkijk. Ik was erg trots en verheugd om beide examens de eerste keer te halen (slechts 2-3 mensen zijn dit jaar de eerste keer geslaagd) en ik werk nu aan mijn onderzoekspaper.

Hoe denk je dat WSET-cursussen je hebben voorbereid op de MW?

Uiteraard goed! Hoe ga je een proeverij doorstaan ​​of verschillende benamingen, regio’s, druiven en landen identificeren als je ze niet goed en diepgaand hebt bestudeerd? Ik heb de MW-syllabus nooit gelezen voordat ik me inschreef, dus op een manier die ik aan het improviseren ben, voortbouwend op wat WSET me heeft geleerd. Ik heb heel hard moeten werken, maar dankzij WSET had ik een basis om te groeien.

Ook mijn lieve mentor Victoria Burt MW hielp me om te slagen in de IMW-examens; nu voor mijn research paper vlieg ik solo en het is niet zo makkelijk! Iedereen in mijn team, van assistenten tot verkopers, zal voor eind 2017 WSET-gecertificeerd zijn, omdat we echt geloven in dit trainingsmodel.

Passie is alles … Creativiteit, studie en innovatie staan ​​centraal: je hebt de verbeeldingskracht nodig om een ​​wijn in je hoofd te creëren en de vaardigheid om deze later in de wijnmakerij te realiseren.

Wat was het meest verrassende aan een wijnmaker zijn die je tot nu toe in je carrière hebt geleerd?

Je moet risico’s nemen, maar je moet ook technisch zijn. Ik ben begonnen met wijnmaken als een gepassioneerde thuiswijnmaker en ik heb meer dan ooit gestudeerd om van mijn hobby mijn bedrijf te maken. Als je een fout maakt, heb je een probleem en daar moet je mee omgaan. Maar daarnaast is de wijnbouwgemeenschap zo open, vertrouwd en grappig dat iemand altijd wil helpen. Ik begon thuis wijn te maken, later startte ik mijn eigen label met wijnen die onder contract waren gemaakt door een wijnmakerij, en uiteindelijk nam ik de controle over het wijnmaken weer over.

Welk advies zou je geven aan een aspirant-wijnmaker die zijn voet tussen de deur wil krijgen?

Ik denk dat de meest gebruikelijke manier is om te beginnen in verschillende wijnhuizen, wereldwijd, om de geest te openen en echt te begrijpen dat in wijn 1 + 1 niet altijd 2 is. Inzicht in de verschillen tussen boetiek- en industriële wijnmakerijen, traditionele en ultramoderne wijnbereidingstechnieken en het werken met verschillende klimaten en variëteiten is de sleutel. Dit waren mijn eerste stappen en nu beheer ik graag mijn eigen wijnproject, Bodegas Frontonio.

Volg deze link voor meer informatie over wijnmaker worden.

[ad_2]

Source link