Q&A met Terry Xu DipWSET, wijnschrijver en oprichter van Aroma Republic

[ad_1]

Wei (Terry) Xu DipWSET is medeoprichter van wijnadvies- en marketingbureau Aroma Republic, is een wijnadviseur voor de online retailer Yesmywine.com en een WSET Certified Educator.

Terry is ook een van de meest invloedrijke wijnbloggers in China; we vroegen hem naar zijn veranderende wijncultuur in China en zijn passie voor wijncommunicatie.

Hoe ben je in wijn geïnteresseerd geraakt?

Ik werd verliefd op wijn toen ik in 2005 studeerde aan de Bordeaux Business School. Een geweldige leerervaring, maar vooral gedenkwaardig omdat de stad Bordeaux naar Cabernet en Merlot ruikt! Daarna ben ik gaan werken voor de Kamer van Koophandel van Bordeaux; hierdoor kon ik in contact komen met veel wijnmakerijen en met hen naar China reizen. Ik ontdekte dat het universum van wijn briljant divers was en erg verbonden met mensen (en niet te vergeten dat wijn ook erg goed smaakt!). In 2007 keerde ik terug naar China om mijn carrière in de wijnbusiness te beginnen.

Kun je ons vertellen wat je het leukst vindt aan lesgeven?

In de Chinese filosofie ben je een GOEDE man als je je leven kunt beheersen en jezelf kunt verbeteren met de tijd. Maar je bent een GEWELDIGE man als je ook andere mensen kunt helpen om hun leven te verbeteren. Dat vind ik het leukste aan lesgeven (eigenlijk noem ik het liever delen). Door mijn passie en mijn begrip van wijn te delen, geloof ik dat ik anderen kan helpen om gevoeliger te zijn en nieuwsgieriger te worden naar de wereld zelf. En nieuwsgierigheid en passie zijn de belangrijkste elementen die volgens mij mensen vooruit zullen helpen, zowel in hun werk als in hun leven.

Waarom wilde je lid worden van onze Alumni Adviesraad?

China is groot en wij WSET Diploma Alumni zijn weinig. De markt moet meer worden aangestuurd door professionals die dezelfde visie delen. Ik geloof dat dit precies het doel van de alumni-instelling is: “We streven ernaar om wederzijds voordelige, levenslange relaties tussen de alumnigemeenschap te bevorderen en de carrières van onze afgestudeerden te ondersteunen bij het bepalen van de toekomst van de industrie.”

Ik ben zo blij dat ik deel uitmaak van de Alumni Advisory Board – Het is mijn wens om collega-professionals te verenigen, informatie te verstrekken, anderen in de wijnindustrie te helpen en vervolgens te profiteren van de groei van de markt.

Door mijn passie en mijn begrip van wijn te delen, geloof ik dat ik anderen kan helpen om gevoeliger te zijn en nieuwsgieriger te worden naar de wereld zelf.

Welke plaats heeft wijn in de Chinese cultuur?

De wijnconsumptie groeit erg snel in China en wijn wordt steeds populairder. Maar wat ik soms betwijfel, is de “kwaliteit” van de groei. Op dit moment is het helemaal oké als de meeste mensen instapwijn drinken, maar als we duurzame groei willen creëren, hebben we meer “jonge drinkers” nodig om meer interesse te wekken. Niet per se jong van leeftijd maar jong in wijn drinken ervaring.

Zoals ik schreef in mijn Karaf kolom eerder dit jaar moeten we consumenten met nieuwsgierigheid inspireren, hen aanmoedigen om spontaan meer wijnen te proberen en hun grenzen van begrip over de wijnwereld te verbreden. Vervolgens kunnen we een ‘wijnsfeer’ creëren waarmee mensen met verschillende smaken, budgetten en achtergronden allemaal op een ‘free flow’-manier van wijn kunnen genieten.

U bent een van de meest invloedrijke wijnbloggers in China, is er een groeiende trend in China om te bloggen of wijnverhalen te delen op sociale media?

De Chinezen worden meer verbonden via sociale media dan in enig ander land ter wereld. (Dit helpt enorm bij het promoten van wijn in China of op de Chinese markt!)

Ik geloof dat we nu een tweede tijdperk van wijnpromotie op sociale media ingaan, waar je niet alleen wijnprofessionals op sociale mediakanalen aantreft, maar ook de stemmen en opvattingen van veel wijnliefhebbers en enthousiastelingen – van wie sommigen een sterkere hebben verdiend dan de professionals. Omdat sociale media een gelijkwaardig platform is, maakt het de verspreiding van goede inhoud en de groei van de invloed van vermakelijke persoonlijkheden mogelijk.

Aan de andere kant, nu socialemediakanalen steeds drukker worden, moeten we harder werken om de aandacht van mensen te trekken. Wat we leveren moet groter zijn dan “alleen” wijn, en meer levensstijlinformatie inbouwen.

Welk advies zou je geven aan iedereen die zijn carrière begint in de wijnhandel in China?

Mijn beste advies is om een ​​baas te vinden die in staat en bereid is om je te begeleiden en les te geven. En let op, in de wijnhandel in China kun je nauwelijks superrijk worden. Ik vond het lonend, maar het is het beste om je interesses te volgen en te doen waar je van houdt, of het nu gaat om wijneducatie, verkoop of marketing.

Denkt u dat het wijnonderwijs in China zal uitbreiden?

Ja, vooral wijnconsumenten die steeds meer wijnonderwijs gaan volgen. In mijn ervaring heb ik steeds meer enthousiastelingen in de klas gezien. Er zijn ook meer vrouwen die interesse tonen.

Denk je dat er genoeg wordt gedaan om de exportmarkt voor Chinese wijnen te laten groeien, terwijl een ijswijn uit China een platina-prijs ontving tijdens de Decanter Awards 2016 en vele andere hoog gewaardeerd werden?

Het is duidelijk dat de Chinese wijnkwaliteit het afgelopen decennium sterk is verbeterd en het geniet steeds meer onderscheidingen, beoordelingen en trofeeën in binnen- en buitenland. Ik denk echter niet dat Chinese wijn prijsconcurrerend is of bekend genoeg om te exporteren.

Er is een oud Chinees gezegde: Ver water kan een vuur in de buurt niet doven. Dus ik denk dat Chinese wijnmakerijen zich eerst moeten concentreren op de lokale markt, die nu een van de meest dynamische en opwindende markten ter wereld is.

Terry Xu presenteert een van de masterclass-sessies van WSET op ProWine China (7-9 november 2016). Bekijk hier het volledige schema.

[ad_2]

Source link