Q&A met Nicolas Clerc MS, DipWSET

[ad_1]

Na 14 jaar in de restaurantwereld, waar hij onder meer de UK Sommelier of the Year 2007 won, maakte Nicolas Clerc MS in 2014 de overstap naar Fields, Morris en Verdin. Hij behaalde zijn WSET Diploma in 2017 en won de Concha y Toro-prijs voor uitstekende resultaten. Hij vertelt ons waarom het Diploma hem de globale aanpak heeft gegeven die nodig is voor zijn nieuwe rol en prijst de mensen die zijn succes hebben geïnspireerd.

Wat sprak je in eerste instantie aan over werken in de wijnindustrie?

Ik koos voor de restaurantindustrie omdat ik wilde reizen. De interesse in wijn kwam na het ontmoeten van enkele gevestigde sommeliers.

Ik begon mijn carrière als sommelier in 2000, gevestigd in de Languedoc Roussillon, die op dat moment qua kwaliteit in volle expansie was. Dit was een geweldige tijd om daar te zijn, de wijnscene was erg dynamisch. Toen ben ik naar het VK verhuisd, en toen begon mijn carrière.

De hele wereld van wijn was er, inclusief enkele van de beste sommeliers en de beste restaurants ter wereld. Ik ben sindsdien niet gestopt met leren! Ik hield van de theatrale context van een restaurant en speelde elke avond een ander scenario. Mijn liefde voor poëzie en woorden hielp me enorm bij het vinden van de meest geschikte beschrijving van een wijn, probeerde eenvoudig maar precies te zijn en legde het uit aan een klant, waarom het zou moeten werken met hun gerecht enz.

Wat heeft u, nadat u in 2010 Master Sommelier bent geworden, geïnspireerd om uw opleiding voort te zetten en het WSET-diploma te behalen?

Toen ik de horeca verliet om mee te doen Fields, Morris & Verdin (FMV), het was een verandering van carrière voor mij. De MS is een hospitality-examen. Toen ik bij FMV kwam, wilde ik een meer globale benadering van de wijnwereld, en daarvoor was WSET een echte eye-opener. Ik hield van de academische aanpak en de kwaliteit van de docenten.

De Diploma omvat alle aspecten van de wijnindustrie, en dat was een echt pluspunt. Het helpt me echt te begrijpen hoe het bedrijf waarvoor ik werk, werkt. Wat ik van het diploma zal koesteren, zijn de mensen die ik tijdens mijn studie heb ontmoet. Werken in een studiegroep was een primeur voor mij, maar ik was erg onder de indruk van de wekelijkse ontwikkeling van de groep, werd steeds beter geïnformeerd, preciezer in proeven en zelfverzekerder. Sommige van deze mensen zijn de toekomst van de wijnindustrie en ik heb geluk dat ze mijn vrienden zijn geworden.

Nicolas Clerc won de Concha y Toro-prijs op WSET Awards & Graduation 2017

Je hebt in je tijd als sommelier vele prijzen behaald. Wat was volgens jou jouw geheim voor succes?

Ik weet niet of er een echt geheim is voor succes, het komt allemaal met hard werken, nieuwsgierigheid en passie. Op de een of andere manier, als je met passie werkt, zelfs als iets moeilijk is, voelt het niet ingewikkeld aan. Wat belangrijk is, is de inspiratie van anderen in wat je doet. Ik heb het geluk gehad met een aantal van de beste sommeliers ter wereld te hebben samengewerkt en het was een opleiding om aan hun zijde te staan. Hoewel dit u niet direct succes oplevert, leidt het u wel op de goede weg. Dan komt er misschien met succes succes?

Als lid van het bestuur van het Hof van Meester Sommeliers, waarom denk je dat wijnonderwijs zo belangrijk is?

Onderwijs is in het algemeen belangrijk in de samenleving, naast manieren en respect voor anderen. Wat wijn betreft, ben ik verheugd om de toegenomen vraag naar onderwijs te zien, en het CMS was een belangrijk onderdeel van dat succes. Onderwijs is belangrijk om het vertrouwen van studenten te vergroten en om hen te begeleiden bij het verwerven van vaardigheden, kennis en waarden. Het is heel nobel om de toekomst te kunnen ontwikkelen, en wat we doen (CMS en WSET) is daarop gebaseerd via het proces van leren faciliteren.

Toen ik bij FMV kwam, wilde ik een meer globale benadering van de wijnwereld, en daarvoor was WSET een echte eye-opener. Ik hield van de academische aanpak en de kwaliteit van de docenten.

Wie zijn jouw rolmodellen in de wijnindustrie en waarom?

Ik heb het geluk dat ik er veel heb en dat ik vaak met hen werk of samenwerk.

Ik ben betrokken bij de Britse sommelier van het jaar concurrentie, en werk met vele winnaars uit het verleden in de technische commissie. Ondanks het feit dat ze zich hebben ontwikkeld en soms van carrière zijn veranderd, is de toewijding van de groep gewoon geweldig, het is alsof ze de wedstrijd gisteren hebben gewonnen!

Ik ben ook vereerd dat ik tijdens hun verblijf bij Roy Richards en Jasper Morris MW heb gewerkt Berry Bros. & Rudd, en elk jaar oordeel ik Bourgondië voor de Decanter World Wine Awards met Jason Haynes. Deze mensen zijn instellingen in Bourgondië, hun expertise en kennis zijn van onschatbare waarde en ze zijn in hun eigen stijl erg inspirerend. (Grappig, geen van hen is Frans!)

Mijn oorspronkelijke mentor was Eric Zwiebel MS, hij inspireerde me om sommelier te worden. We kennen elkaar nu bijna 15 jaar en onze relatie is nog steeds hetzelfde.

Maar mijn echte inspiratie is Gerard Basset DipWSET, OBE, MS, MW, ik heb nooit voor hem gewerkt, maar we hebben de afgelopen jaren aan veel projecten meegewerkt. Elke discussie met Gerard is onvergetelijk. Hij is een instituut in de wijnwereld, maar had succesvol kunnen zijn in wat hij maar wilde zijn. Hij is zo’n zeldzaam type persoon dat als je hem eenmaal ontmoet, je hem nooit zult vergeten.

Volg Nicolas op Twitter @ NicolasClerc22 | maak verbinding op LinkedIn hier[ad_2]

Source link