Q&A met Moritz Mueller DipWSET, Vintners ‘Cup winnaar

[ad_1]

Moritz Mueller DipWSET heeft het hoogste totaalcijfer behaald in het WSET-diploma in 2017 en is een van de zeldzame winnaars van de felbegeerde Vintners ‘Cup en Scholarship die niet werkt in de handel in wijn en sterke drank. Hij deelt zijn geheimen over hoe hij tot succes heeft gestudeerd terwijl hij zijn ambitieuze carrière in de financiële wereld in evenwicht houdt.

Wat veroorzaakte je passie voor wijn?

De eerste echte connectie die ik met wijn maakte, was toen ik in 1999 met mijn gezin naar het Moezeldal verhuisde. Ik leerde hoe twee wijnmakers totaal verschillende wijnen konden maken van dezelfde wijngaard en hoe verschillende wijngaardsites verschillende karakters naar voren brachten in de wijnen van de dezelfde makers. Ik vond het allemaal inspirerend. Tot op de dag van vandaag is het verkennen van specifieke terroirs een van mijn grootste passies in wijn, of het nu thuis is in Duitsland, in mijn tweede wijnliefde Bourgondië of waar ik ook reis met mijn vrouw om nieuwe wijnregio’s te verkennen.

Wat moedigde je aan om je wijneducatie te ontwikkelen en de Diploma WSET?

Na een aantal jaren alles gelezen te hebben wat ik kon vinden over wijn en het verkennen van de Londense wijnscene, begon ik het gevoel te krijgen dat ik op een paar gebieden zeer diepgaande kennis had ontwikkeld, maar bijna geen op andere. Het idee om systematisch over wijn te leren om de hiaten in te vullen sprak me erg aan en de WSET viel op als een plek om te leren. Omdat ik niet in de handel werkte, wilde ik ook betere smaakvaardigheden ontwikkelen en, belangrijker nog, een beter smakende woordenschat.

Mijn gebrek aan laatstgenoemde was een van de dingen die ik het meest intimiderend vond als ik met mensen in de wijnhandel sprak. Nadat ik de Level 3 Award in Wines, de Diploma was een enorme, maar bijna onvermijdelijke volgende stap voor mij. Ik ging elke week graag naar de les, sprak met gepassioneerde studenten en geweldige docenten, en wilde gewoon doorgaan.

Vooral voor mensen die niet in het vak werken, kan het vinden van een studiegroep enorm nuttig zijn. We ontmoetten elkaar regelmatig als een groep van 6 mensen, hielpen elkaar met de theorie, deelden de resultaten van onze oefenexamens, maar werkten vooral aan proeven.

Het is uniek voor iemand buiten de branche om de Vintner’s Cup en Scholarship te winnen. Hoe heeft u uw studie- en proefpraktijk naast uw baan in financiën beheerd?

Ik heb de inspanning onderschat die in het Diploma zou zitten. Mijn financiële baan is erg druk en laat niet veel studietijd door de week. Dat betekende bijna 2 jaar zeer drukke weekenden en veel planning in het algemeen. Ik probeerde op de meeste doordeweekse avonden een uur theoretische studie in te passen, woonde zoveel mogelijk handelsproeverijen in Londen bij en zocht producenten waar mogelijk.

Ten slotte heb ik geprobeerd een set zeer gedetailleerde aantekeningen te maken over alle Diploma-eenheden. Het samenstellen ervan was een grote klus, maar zorgde ervoor dat ik systematisch de syllabus doorwerkte en mijn zwakke punten aanpakte.

Welk advies zou je geven aan andere wijnliefhebbers die niet in het vak werken, maar hun kennis willen verdiepen met het WSET-diploma?

Voordat ik met het Diploma begon, had ik er alle vertrouwen in dat ik met hard werk het in de theorie goed zou kunnen doen. Proeven maakte me zorgen. WSET School London heeft me echt geholpen die vaardigheden te verfijnen. Ik realiseerde me dat smaakvaardigheden in de eerste plaats te maken hebben met oefenen en niet met ‘begaafd zijn’. Vooral voor mensen die niet in het vak werken, kan het vinden van een studiegroep enorm nuttig zijn. We ontmoetten elkaar regelmatig als een groep van 6 mensen, hielpen elkaar met de theorie, deelden de resultaten van onze oefenexamens, maar werkten vooral aan proeven. Ik had geen diploma kunnen behalen zonder Ali, Chiquita, Nat, Nico en Sergio.

Vindt u uw wijnkennis nuttig in dagelijkse situaties?

Ik praat graag over wijn. Gelukkig zijn er zoveel mensen met interesse. Als je een geestverwant vindt, droogt het gesprek zelden op, of het nu privé is of in zakelijke situaties. Dat gezegd hebbende, probeer ik altijd een goed evenwicht te bewaren en de al te geeky talk voor de weekenden te houden. Bij diners zal de wijnkaart vaak ‘magisch’ in mijn handen komen. Het kan een uitdaging zijn om de juiste wijn te vinden voor een bepaalde situatie, maar eentje die elke wijnliefhebber zou waarderen.

Ik ben ook een fervent verzamelaar en een beetje een schatzoeker. Het kan super spannend zijn om die speciale fles Bourgondië te zien waar een vriendelijke sommelier voor heeft besloten geen arm en been op te laden. En u kunt er zeker van zijn dat ik altijd op zoek ben …

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Zou je ooit zien dat je meer betrokken raakt bij de wijnwereld?

Ik heb een ambitieuze carrière in de financiële wereld en dat is momenteel mijn focus. Er zijn zonder twijfel een aantal zaken in de wijnwereld die mij erg aanspreken. Aan de kwalificatiekant is er nog steeds de verleiding van de Meester van de wijn programma.

Op persoonlijk vlak is er mijn grote interesse in de wijnen van Duitsland, Bourgondië en Champagne – misschien is er ergens een project. Er zijn ook zoveel wijnregio’s in de wereld die ik graag zou willen bezoeken. Een reis om alle grote wijnregio’s in Chili te bezoeken zou zeker geweldig zijn – ik hou ervan hoe dynamisch de wijnscene daar wordt. En wie weet wat er nog meer in de toekomst gaat gebeuren …

Klik op voor meer informatie over de Vintners ‘Cup en The Worshipful Company of Vintners hier.

Volg Mortiz’s nieuwste avonturen op Instagram @ talking.chalk[ad_2]

Source link