Q&A met Marek Przyborek, Head Sommelier

[ad_1]

Oorspronkelijk uit Polen heeft sommelier Marek Przyborek de wereld rondgereisd en overal nationale wedstrijden gewonnen. Gevestigd in Nieuw-Zeeland als Head Sommelier bij Huami, bereidt hij zich nu voor om de uitdaging aan te gaan van ASI Best Sommelier of Asia and Oceania. Hij onthult waarom hij zijn geboorteland verliet en de beste kiwiwijnen om naar te kijken.

Wat inspireerde u om Polen te verlaten en sommelier te worden en in landen als het VK en Nieuw-Zeeland te werken?

Toen ik voor het eerst het woord ‘sommelier’ hoorde, wist ik niet echt wat het beroep was. In mijn familie dronken we niet echt wijn. Mijn aanvraag voor rechtenstudie werd met slechts een paar punten afgewezen, dus mijn beslissing om mijn wijnopleiding te beginnen met een sommelierles in Warschau was destijds nogal praktisch. Maar al snel werd ik verliefd. Ik ontmoette echte mensen die me inspireerden om meer te leren en meer te proeven. Polen begon in die tijd net wijn te drinken en de sommeliersgemeenschap was eigenlijk maar een handjevol mensen.

In de loop der jaren heb ik geleerd dat uitdagingen een van de grootste krachten zijn om me vooruit te helpen. Eerst – al werkzaam in een aantal van de beste restaurants in Warschau – studeerde ik af in Human Capital Management aan de Warsaw School of Economics.

Daarna ben ik naar Lancashire in Noordwest-Engeland verhuisd om daar te werken Northcote (een restaurant dat al meer dan twintig jaar een Michelin-ster heeft en een van de beste sommelier-teams in het VK heeft). In die fase van mijn carrière had ik een degelijke, formele wijnopleiding nodig. Na drie prachtige jaren, WSET Level 3 Award in wijnen en Hof van Meester Sommeliers Advanced Certificate, ik vertrok voor een ander avontuur en kwam terecht in Auckland. Aan het einde van de wereld!

Waarom Nieuw-Zeeland? Ik wilde op een andere manier over wijn leren, leven en werken in een wijnland en misschien mijn mening over Sauvignon Blanc veranderen! Het is heerlijk om de grond aan te raken, druiven te zien groeien en met wijnmakers te praten. Mijn kennis omzetten in een beter begrip.

Het gehemelte op een specifieke manier trainen, met behulp van een proefrooster onder tijdsdruk en theorie helpt veel als je deelneemt aan sommelierwedstrijden.

Na het behalen van de WSET Level 3 Award in Wines, hoe helpt uw ​​formele opleiding u in uw rol als sommelier en bij deelname aan competities?

Formeel wijnonderwijs is naar mijn mening een van de sleutels tot succes als sommelier. WSET-kwalificaties zorgen voor gedegen kennis. Ik waardeer de Systematische aanpak van wijnproeven – vooral als het gaat om blind proeven. Het gehemelte op een specifieke manier trainen, met behulp van een proefrooster onder tijdsdruk en theorie helpt veel als je deelneemt aan sommelierwedstrijden. De WSET-aanpak is ook geweldig als het gaat om het kopen en waarderen van wijnen voor uw lijst. Het afleggen van WSET-examens bereidt je ook voor op het omgaan met de stress – zowel op de restaurantvloer als bij wedstrijden.

Wat zijn de belangrijkste factoren bij het samenstellen van de wijnkaart voor Huami om het perfecte aanbod voor uw gasten te bieden?

HuamiOp de wijnkaart staat een heel bijzondere visie: het presenteren van Nieuw-Zeelandse wijnen. Met mijn ervaring uit Europa plaats ik graag lokale wijnen in de context van de klassiekers uit de Oude Wereld. Central Otago Pinot Noir bijvoorbeeld naast Bourgondië. Zo’n grote wijnkaart toont altijd diepte van stijlen en regio’s. Het meenemen van enkele edelstenen zoals bibliotheekedities is het leuke ervan. En daarna gaat het erom de ideeën van de sommelier te matchen met de verschillende gerechten uit de Chinese keuken. Het is van cruciaal belang om de behoeften van uw gasten te begrijpen (wat vaak vraagt ​​om buiten de gebaande paden te denken) en hen de best mogelijke eetervaring te bieden.

Marek, Pools Beste Sommelier 2017 en Nieuw-Zeelandse Sommelier van het Jaar 2018, en zijn vriend Fumi

Nieuw-Zeeland Sauvignon Blanc is wereldwijd erg populair geworden. Voor welke andere Nieuw-Zeelandse wijnen zou u de wereld aanraden om op te letten en waarom?

Pinot Noir is een absolute Kiwi-klassieker! Ik hou echt van de verscheidenheid aan stijlen van Pinot Gris. In Nieuw-Zeeland vind je traditionele methode sprankelende, lichte en droge voorbeelden die erg lijken op de Italiaanse Pinot Grigio, rijkere stijlen gemaakt op een Elzasser manier … Albariño presteert hier ook erg goed met veel karakter.

Je won de Poolse beste sommelier in 2017 en de Nieuw-Zeelandse sommelier van het jaar in 2018. Zijn er andere competities die je zou willen veroveren of landen waarin je zou willen werken?

Momenteel is het de ASI Beste Sommelier van Azië en Oceanië in Kyoto (15-18 oktober). Een van de grootste competities die ik de afgelopen jaren heb mogen meemaken.

In termen van nieuwe landen om in te werken? Ik kan er niet echt iets speciaals van bedenken, maar ik sta altijd open voor nieuwe uitdagingen en avonturen!

Volg Marek Przyborek op Twitter hier en zie zijn sommelierprofiel (in het Pools) hier. Interesse om sommelier te worden? Lees onze gids om te zien of je het in je hebt hier.[ad_2]

Source link