Q&A met Lendl Mijnhijmer DipWSET, winnaar van de WSET McNie Tasting Trophy 2015

[ad_1]

Lendl Mijnhijmer DipWSET, WSET Level 4 Diploma afgestudeerd en winnaar van de WSET McNie Tasting Trophy 2015, praat met WSET over sommelier zijn en wijn studeren.

Je bent Head Sommelier bij Waterproef Restaurant in Nederland. Kun je ons iets vertellen over wat je baan inhoudt?

Ik werk nu ongeveer 7 jaar bij Restaurant Waterproef. Ik ben daar parttime gaan werken toen ik aan de Hotelschool in Den Haag studeerde. Nu ben ik Head Sommelier, verantwoordelijk voor een bekroonde wijnkaart met ongeveer 800 wijnen.

Als Head Sommelier koop ik alle wijnen via meerdere importeurs, veilingen en privékelders. De meeste dagen beginnen vroeg, dus ik kan een reeks wijnen proeven die importeurs naar het restaurant hebben gestuurd. Ik proef ze altijd blind om zo objectief mogelijk te zijn.

Een ander onderdeel van mijn werk, misschien wel het leukste, is het creëren van combinaties van eten en wijn met onze chef-kok. Samen proeven we al zijn nieuwe creaties en passen ze soms aan bij een bepaalde wijn of selecteren we een bepaalde wijn als aanvulling op zijn gerecht. Naar mijn mening is het heel belangrijk om alles samen te proeven.

Waarom wilde je het WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits doen?

WSET Diploma trok me aan vanwege de academische focus van de studie. Niet alleen uit het hoofd leren, maar ook diepgaande kennis kunnen toepassen.

Ik las over het curriculum van het diploma en sprak met mensen die ik kende en ik besloot dat ik dit echt wilde doen.

Hoe ben je erin geslaagd om te studeren en tegelijkertijd te werken als Head Sommelier?

Ik denk dat Head Sommelier een van de belangrijkste redenen was waarom ik hoge cijfers haalde bij de Diploma examens. De hoeveelheid wijn die elke dag beschikbaar is om te proeven, is werkelijk verbazingwekkend. Ik heb veel afspraken met leveranciers om nieuwe wijnen te proeven voor zowel het koppelingsmenu als voor onze wijnkaart. Die proefsessies gebruik ik altijd om mijn eigen kennis en referentiepunten uit te breiden. Ik zie het als een koffer die steeds voller wordt tijdens een city shopping trip.

Natuurlijk werken veel mensen in de horeca ongezellige uren, maar ik heb geluk dat ik voor een werkgever werk die mij veel flexibiliteit geeft.

Daarnaast heb ik de tijd gehad om werkgerelateerde evenementen te doen, zoals studiereizen, wijnmakerijbezoeken of het volgen van masterclasses.

Lendl ontvangt de McNie Tasting Trophy, uitgereikt door James Simpson MW en Gerard Basset OBE MS MW

Je hebt de McNie Tasting Trophy 2015 gewonnen voor de meest succesvolle blinde proeverij van 12 wijnen in de Unit 3-examens. Hoe heb je het gedaan? Heb je enig advies voor studenten die aan hun proefvaardigheden moeten werken?

Om heel eerlijk te zijn, ik denk dat het mijn beste proeverij ooit was! Voor mij is een succesvolle blinde proeverij gebaseerd op een combinatie van factoren. Goede rust en geen stress zijn de belangrijkste factoren om ultragericht te zijn. Het draait allemaal om proeven, onthouden, herhalen en in staat zijn om een ​​enorme referentie te hebben van wijnen die tijdens het examen kunnen worden gebruikt. Het is belangrijk om alle structuren en smaakprofielen van verschillende druivensoorten en hun regionale variaties te kennen.

Ter voorbereiding op het examen heb ik deelgenomen aan een groot aantal proefsessies, zowel alleen als in teamverband. Ik denk dat proeven met anderen je geweldige inzichten zal geven die je niet alleen kunt krijgen. Andere mensen kunnen je in een specifieke richting leiden die helemaal een grijze vlek voor je was.

Welk advies zou je iemand geven die erover denkt om het Level 4 Diploma te halen?

Wees toegewijd. Het diploma heeft me veel diepgaande kennis opgeleverd. Deze kennis krijg je helaas niet gratis. Toegewijd zijn en leren volgens een gestructureerd kader is mijn advies. Maak je eigen plan en houd je eraan – structuur en consistentie hebben me echt geholpen de examens te halen.

Meer over sommelier zijn vind je op onze website carrières pagina. Lees over het Level 4 Diploma hier.

Lendl studeerde in 2015 af. Hij studeerde voor het diploma bij WineWise in België.

[ad_2]

Source link