Q&A met Julie Dupouy ASI World Sommelier Competition Bronze Medalist

[ad_1]

WSET haalt Julie Dupouy Dip inWSET, WSET Level 4 Diploma-afgestudeerde en ASI World Sommelier Competition 2016 bronzen medaillewinnaar.

Je bent net terug uit Argentinië, waar je derde werd in de ASI World Sommelier Competition. Vertel ons iets over de concurrentie.

De competitie vindt elke 3 jaar plaats en dit jaar streden 61 kandidaten uit 58 landen tegen elkaar gedurende een periode van 3 dagen.

De wedstrijd bestond uit zowel theorie- als praktijkexamens, inclusief vragenlijsten over onderwerpen variërend van oenologie tot klantenpsychologie; blinde proeverijen van wijnen, sterke drank, bier en sake; en sommellerie-uitdagingen zoals het serveren van champagne.

Ik denk dat de concurrentie de normen van sommellerie helpt verbeteren. Alle betrokken verenigingen houden een nationale wedstrijd voor hun leden voordat ze een vertegenwoordiger selecteren om internationaal te concurreren.

Wat was de zwaarste uitdaging van het evenement?

De finale was veruit het langste en zwaarste onderdeel van de competitie. De verschillende taken waren erg veeleisend qua concentratie en snelheid. Het moeilijkste deel van de finale was het corrigeren van een foutieve wijnkaart. Ik wist veel van de antwoorden, maar tegen die tijd begon ik echt last te krijgen van mentale vermoeidheid. Punten verliezen op dingen die ik wist, was moeilijk.

Winnaars van de ASI-wedstrijd David Biraud, Jon Arvid Rosengren en Julie Dupouy DipWSET. Foto © Jean Bernard

Je hebt de Diploma WSET niveau 4 in 2015. Hoe heeft deze kwalificatie je geholpen bij de competitie?

Studeren voor het diploma heeft me echt geholpen de wereldwijde wijnmarkt te begrijpen. Het heeft me ook veel geleerd over wijnbouw, oenologie en sterke drank. In zekere zin heb ik het gevoel dat wanneer je studeert voor sommeliercompetities, je de neiging hebt om je te concentreren op de fijne details en soms het “grotere plaatje” vergeet. Om het diploma te behalen, moest ik een veel bredere kennis opdoen, wat me ook hielp om alle kleine details die ik eerder had geleerd te koppelen.

Het mooie van de wijnwereld is dat het een eindeloos onderwerp is en dat je nooit een punt in je leven bereikt waarop je het gevoel hebt dat je alles weet!

Je werkt sinds 2004 als sommelier in Ierland. Welke veranderingen heb je in die tijd gezien?

Ik heb gemerkt dat mensen steeds enthousiaster worden over het uitproberen van nieuwe wijnstijlen. Ik werk parttime in het Greenhouse Restaurant in Dublin, Ierland en we hebben de optie van een “Discovery Wine Pairing” die veel mensen bestellen. Ik serveer altijd wijnen uit minder bekende regio’s zoals Griekenland, Libanon of India, en promoot ook versterkte wijnen zoals Madeira of Marsala. Ik kijk graag naar de reacties van mensen wanneer ze goede voorbeelden van deze wijnen proberen.

Meer restaurants leggen meer de nadruk op wijnservice – ik heb bijvoorbeeld de verspreiding van beter glaswerk opgemerkt; er moet echter nog wat werk worden verzet, vooral met de servicetemperatuur, aangezien de meeste witte wijnen te koud worden geserveerd en rode wijnen te warm. Champagne wordt te vaak in fluiten geserveerd, zelfs vintage en prestige cuvees … maar ik ben ervan overtuigd dat de dingen ten goede veranderen!

Wat is de toekomst als de derde beste sommelier ter wereld?

Ik vind het nog steeds leuk om mijn consultancybedrijf te runnen down2wine en werken bij Greenhouse Restaurant, dat in september net een Michelin-ster won, dus ik heb nog geen onmiddellijke plannen om iets anders te gaan doen. Het belangrijkste plan is om te blijven leren en verbeteren. Ik ben een paar uitstapjes naar Londen aan het plannen om wijnproeverijen bij te wonen, en ik hoop binnenkort meer wijngaarden te bezoeken. Het mooie van de wijnwereld is dat het een eindeloos onderwerp is en dat je nooit een punt in je leven bereikt waarop je het gevoel hebt dat je alles weet! Ik leef mijn leven onder het motto “Taste, Discover and Share”.

En tot slot, komt u terug om deel te nemen aan de 16e ASI World Competition in 2019?

Ik weet dit echt niet, want er kunnen veel dingen gebeuren in drie jaar. Ik denk dat de wedstrijd zal plaatsvinden in Bordeaux, dat vlakbij mijn woonplaats Agen ligt, dus misschien is het een goede plek om de eerste beste te worden Vrouw Sommelier in de wereld!

Julie studeerde bij WSET School Londen en ben afgestudeerd in 2015. Meer over sommelier zijn vind je op onze website carrières pagina, of lees over het Level 4 Diploma hier.

Foto’s © Jean Bernard

[ad_2]

Source link