Q&A met Ivan Donaldson, oprichter van Pegasus Bay

[ad_1]

Eminent neuroloog en wijnmaker Ivan Donaldson DipWSET richtte Pegasus Bay op met zijn vrouw Christine in 1985. Hier onthult hij hoe hij de wijnkever opving en deelt hij een deel van de wijsheid die hij onderweg heeft geleerd.

Hoe begon je wijnreis?

In 1966 gaf mijn toenmalige vriendin, nu echtgenote, Christine me het eerste boek van Hugh Johnson, Wijn. Ik las het en werd hartstochtelijk verliefd op wijn; niet alleen de vloeistof zelf, maar het hele concept van het telen van druiven, waardoor wijn en wijn worden gewaardeerd. Kort daarna begonnen we met het maken van wijn.

In 1971 gingen we naar Londen om mijn opleiding in neurologie voort te zetten en de komende jaren maakten we uitgebreide rondleidingen door de wijnbouwregio’s van Europa, waarbij we onze steeds groter wordende jongensfamilie in een oude camper meesleepten.

Nadat ik in 1975 naar Nieuw-Zeeland was teruggekeerd, viel ik in bij een groep ‘gekken’ die besloot wijnstokken te planten in wat de eerste wijngaard van de moderne tijd van Canterbury zou worden. Door mijn amateurervaring met wijnmaken werd ik wijnmaker voor deze hobby wijngaard en dat bleef ik de komende 12 jaar.

We zouden beslissen wat er moest gebeuren en dan zou ze dit in de praktijk brengen … Ik had de neiging om te dromen en zij was de “actievrouw”.

Op welk moment besloot je je fulltime op Pegasus Bay te concentreren?

Het was na sabbatical verlof met verdere rondleidingen door de Europese wijngaarden met onze jongens dat we besloten om professioneel te worden en de Pegasus Bay Wijngaard in Waipara Valley in North Canterbury.

Pas in 2001 stopte ik met het beoefenen van medicijnen en ging ik fulltime in de wijn. Deze overgang was relatief eenvoudig omdat ik eerder zoveel ervaring in de wijnwereld had gehad dat ik wist wat ik aannam.

Daarvoor was ik ’s avonds en in het weekend met Chris naar de wijngaard geweest. We zouden beslissen wat er moest gebeuren en dan zou ze dit in de praktijk brengen. Gedurende deze hele periode had ik de neiging om te dromen en zij was de ‘actievrouw’.

Toen we fruit begonnen te krijgen van Pegasus Bay Vineyard, liet ik onze garage in Christchurch registreren als een wijnmakerij en maakte de wijn daar totdat we het ons konden veroorloven om een ​​goede wijnmakerij te bouwen op het landgoed van de wijngaard, dat op 50 km van ons huis ligt.

Chris en ik zijn nog steeds actief betrokken bij het bedrijf en we hebben nu onze vier zonen die bij ons werken in de wijngaard en het wijnhuis, allemaal in verschillende rollen.


Pegasus Bay in de Waipara-vallei in Nieuw-Zeeland

Hoe heeft uw vorige carrière bijgedragen aan uw vermogen om wijn te maken?

Ik heb het gevoel dat er een synergie bestaat tussen wijnmaken en medicijnen. Ik denk dat dit voortkomt uit het feit dat beide deels ambachtelijk en deels wetenschappelijk zijn.

Een goede academische achtergrond maakt je niet tot een goed praktiserend arts en met een diploma wijnmaken kun je geen goede wijn maken – je hebt zowel de kennis als het vak nodig.

Verrassend genoeg heb ik ontdekt dat veel deskundige wijnbouwers en wijnmakers geen goede smaak hebben en dat de meeste mensen die goede wijn kunnen waarderen en onderscheiden, niet de aanleg of vaardigheden hebben om het te maken.

Waarom besloot u om het WSET-diploma te behalen, en hoe heeft het uw wijnmaken bevorderd?

Ik heb de Wine and Spirit Education Trust gedaan Diploma in Wine and Spirits in 1984 omdat ik mijn kennis over en waardering voor de wijnen van de wereld wilde vergroten.

Het hielp me bij het maken van wijn en zelfs bij mijn carrière in de wijnindustrie, door me te leren mijn eigen wijnen te evalueren in de context van internationale wijnen en niet alleen te beoordelen op wat mijn buurman maakte.

Welk advies zou je geven aan een aspirant-wijnmaker?

Veel mensen hebben een romantische kijk op de wijnhandel, maar de realiteit is dat het veel hard werken is en kapitaalintensief is, dus ik denk dat het belangrijkste advies dat ik iemand zou kunnen geven die van plan is een wijngaard te beginnen en te maken wijn als tweede carrière is om zichzelf te kalmeren en het voorzichtig te doen, hun dagelijkse baan niet op te geven en zichzelf niet in de schulden te steken.

Aan de andere kant, als je een baan wilt krijgen als wijnbouwer of een wijnmaker die voor iemand anders werkt, dan moet je jezelf goed opleiden door een erkende wijnbouw- of wijnbouwkwalificatie te doen en vervolgens ervaring op te doen.

En beoordeel altijd wijnen die je hebt gemaakt in een blinde proeverij en geef ze aan anderen om op dezelfde manier te evalueren. Luister naar wat ze zeggen – u beschouwt uw wijnen vaak als uw kinderen en hoewel u rekening houdt met hun tekortkomingen, zullen andere mensen dat niet doen!

[ad_2]

Source link