Q&A met Edwin Raben DipWSET, Edwines

[ad_1]

Edwin Raben DipWSET is een bekroonde Nederlandse sommelier en voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Na functies te hebben bekleed in een aantal opmerkelijke vestigingen en zijn eigen restaurant te runnen, heeft hij nu zijn vaardigheden naar de digitale wereld gebracht en de eerste ‘online sommelier’ van het land geworden. Hij vertelt ons zijn reis naar wijn en hoe hij kan profiteren van de toenemende belangstelling van Nederlandse consumenten voor wijn.

Je stond al 10 jaar bekend als de beste sommelier van Nederland. Hoe ben je aan je carrière begonnen en wat heeft je geholpen om zo’n succes te bereiken?

Ik ben geboren en getogen op een kleine boerderij en had al op jonge leeftijd een fascinatie voor aroma’s en smaken. We groeiden allerlei soorten groenten en fruit en al snel begon ik ermee te koken, dus het was logisch dat ik chef zou worden. Tijdens mijn militaire dienst voltooide ik een wijneducatieprogramma.

Toen ik wegging, had ik nog steeds mijn baan als sous-chef, maar wilde ik meer met wijn doen, dus verliet ik de keuken en werd assistent-sommelier. Ik ben bij verschillende bedrijven begonnen, beginnend op Landgoed Lauswolt in Friesland, daarna het bekende Amstel Hotel in Amsterdam, waar ik in aanraking kwam met de beste wijnen en gerechten. Destijds deed ik voor het eerst mee aan een Sopexa sommeliercompetitie en won.

Een jaar later, toen ik als sommelier aan de Zwethheul in Delft werkte, vertegenwoordigde ik Nederland op het internationale toneel in Parijs. Daar werd ik derde na Canada en de Verenigde Staten. Toen begon de publiciteit echt te groeien en werd ik al snel een boegbeeld in de hoop bescheiden te blijven. Ik heb het altijd een eer gevonden om sommellerie te mogen vertegenwoordigen.

Wat heb je, nadat je eerder mede-eigenaar was van een restaurant, Wolfslaar in Breda, geleerd van je ervaring als sommelier in andere restaurants?

Toen ik 30 was, begon ik dit fantastische project met een zakenpartner. Het was natuurlijk heel anders dan betaald werk. Het 10 hectare grote landgoed met twee historische panden is volledig gerenoveerd en voor het eerst omgebouwd tot restaurant en landhuis met lounges. We hadden personeel in dienst en de kosten en uitgaven werden nauwlettend gevolgd.

Ook de voorraad wijnen en andere dranken moest in het begin zeer zorgvuldig worden opgebouwd. Het geld kan immers maar één keer worden uitgegeven. Deze periode was een geweldig leerproces voor mij en ik realiseerde me dat je door het runnen van een restaurantbedrijf al snel een allrounder werd.

Je moest immers van alles een overzicht hebben, zoals sales, marketing, boekhouding en vooral gevoel voor de mensen die met je samenwerken, die bij je op bezoek komen en bij je bezorgen.

De internationale erkenning [of WSET] en de beschikbaarheid van [its] lesmateriaal in vele talen is uniek.

Uw website, edwines.com, positioneert u als de eerste ‘online sommelier’ van het land. Wat hoop je te bereiken met dit kanaal?

Edwines.com bestaat al negen jaar. Hieronder vallen een aantal zaken: WSET Shop, een online wijnwinkel en Edwines Consultancy, waarmee ik een grote diversiteit aan opdrachten uitvoer en ook mijn werk als online sommelier met advies volledig kan uitvoeren. De laatste nakomeling is de Edwines School, waar ik kleine groepen mensen wil trainen in de fascinerende wereld van wijn en sterke drank. Ik hou ervan om mensen te enthousiasmeren.

Wat inspireerde u als WSET Approved Program Provider om WSET-kwalificaties te onderwijzen en wat onderscheidt ze volgens u van andere wijneducatie-opties?

Ik ben bijna negen jaar docent en cursusleider aan de Academie voor Gastronomie en ben zeer bekend met de lesmethoden van WSET. Ik heb veel respect voor de manier waarop WSET lesgeeft op de verschillende niveaus. De systematische aanpak van proeven is echt een groot pluspunt, omdat het anders is dan de methodes die gebruikt worden in andere cursussen in Nederland, en de examens zitten heel goed in elkaar. De studenten moeten hun kennis toepassen door open stijlvragen te beantwoorden en uit te leggen waarom een ​​wijn smaakt zoals hij smaakt. De internationale erkenning en de beschikbaarheid van lesmateriaal in vele talen is uniek.

Ik heb het altijd een eer gevonden om sommellerie te mogen vertegenwoordigen.

Nederlandse consumenten drinken wijn bij vaker eten en zijn nieuwsgieriger geworden naar de herkomst van wijn. Waarom denk je dat dit zo is en hoe moeten restaurants en retailers inspelen op de trend?

De kwaliteit van Nederlandse restaurants stijgt nog steeds. De aandacht voor koken, patisserie en barbecue komt ook vaak in de media en de interesse in wijn blijft niet achter. We zien dat wijn aan tafel veel gebruikelijker is geworden waar consumenten later op de avond een glas dronken.

De Nederlandse wijndrinker is ook avontuurlijker geworden en verdraagt ​​niet eindeloos dezelfde wijn- of druivensoort. Experimenteren en meer diversiteit ontdekken komt vaker voor. Dit is ook het geval bij sterke drank en andere dranken. Al deze veranderingen maken ons vak zo boeiend.

De horeca moet daar mijns inziens op inspelen en altijd proberen haar gasten te vernieuwen en te verleiden met een uniek glas; meer opties per glas en verandert met seizoenen, gerechten en trends. Maar ik moet hieraan toevoegen dat de klassieke wijnen ook een plaats moeten behouden. Het unieke karakter van een glas Muscadet of Beaujolais mag niet worden onderschat.

Om WSET-cursusaanbieders in Nederland te vinden, bekijk onze Waar te studeren bladzijde.

[ad_2]

Source link