Q&A met Andrea Alonso Castaño, Wine Buyer en Wine Concept Manager, Makro Spanje

[ad_1]

Sommelier en wijninkoper Andrea Alonso is geboren in Uruguay, maar bracht 15 jaar door in Argentinië voordat ze zich vestigde in Spanje, waar ze nu werkt voor multinationale groothandel Makro.

Waarom besloot je om je carrière als sommelier te beginnen?

Het was geen keuze maar uit noodzaak – ik had een baan nodig toen ik 22 jaar oud was. Ik werkte aanvankelijk als supervisor in een restaurant / bar in een 5-sterrenhotel en ik had geen idee van wijnen. In de loop van de tijd raakte ik gepassioneerd als sommelier en de wereld van wijnen.

Hoe ben je overgestapt van sommelierie naar wijn kopen?

Omdat ik verantwoordelijk was voor wijnen in het restaurant, moest ik ook nieuwe wijnen voor de wijnkaart kopen en beoordelen, in nauwe samenwerking met wijnmakerijen. Het kopen van wijnen en het onderhandelen over de prijs was onderdeel van mijn werk als sommelier, dus het was een logische stap om over te stappen naar een kooprol.

Het hebben van de WSET Level 3 Award in Wines and Spirits is ongetwijfeld iets positiefs, niet alleen om je kennis van wijn te vergroten, maar ook om een ​​breder perspectief te hebben op wijnen van over de hele wereld.

Wat zijn de belangrijkste verschillen bij het kijken naar wijn vanuit het perspectief van een koper in tegenstelling tot het perspectief van de sommelier?

In een restaurant verkoopt een sommelier rechtstreeks aan de klant die de wijn gaat consumeren. Bij Makro verkoop ik wijnen aan het hele horecakanaal en moet ik veel commerciëler zijn. Ik moet wijnen vinden die aan de eisen van klanten in alle soorten catering kunnen voldoen – wijnen voor alle prijs- en kwaliteitsniveaus die kunnen werken voor locaties variërend van bars tot restaurants met een Michelin-ster. Wat ook heel anders is, is het volume wijn dat ik koop – ik koop momenteel ongeveer 20 miljoen flessen per jaar! Maar ik heb nog steeds dezelfde doelstellingen: voldoen aan de behoeften van mijn klanten en het bedrijf winstgevend maken.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen die u heeft aangebracht sinds u wijnkoper bent geworden bij Makro, Spanje?

Sinds ik bij Makro ben gaan werken, is de belangrijkste verandering die ik heb aangebracht de ontwikkeling van een reeks eigen en exclusieve labelmerken voor de groep, waardoor we ons hebben onderscheiden in de sector. Vanuit een persoonlijk perspectief heb ik de mogelijkheid gehad om wijnen van over de hele wereld te kopen voor elke prijs.

Wat zijn de huidige wijntrends in Spanje en hoe slaag je erin kwaliteit te vinden tegen een betaalbare prijs?

De wijnconsumptie in Spanje is erg geregionaliseerd. Dit is een pluspunt voor een wijnkoper, omdat het u in staat stelt om met een breed scala aan DO’s te werken in uw zoektocht om de beste prijs-kwaliteitwijnen voor elke regio te kopen. Er is momenteel een grote vraag naar biologische en biodynamische wijnen, aangezien consumenten zich bewust zijn van hun gezondheidsvoordelen. Aan de andere kant is de consument ook op zoek naar iets nieuws – aantrekkelijke labels, wijnen met een geschiedenis – die gemakkelijk te drinken en betaalbaar zijn.

Hoe heeft uw WSET-kwalificatie u geholpen bij uw loopbaanontwikkeling?

Het hebben van de WSET Level 3 Award in Wines and Spirits* is ongetwijfeld iets positiefs, niet alleen om je kennis van wijn te vergroten, maar ook om een ​​breder perspectief te hebben op wijnen van over de hele wereld. Het is ook een internationaal geaccepteerde certificering die een verschil maakt en u ondersteunt bij uw loopbaanontwikkeling. Ik ben van plan volgend jaar te gaan studeren voor mijn WSET Level 4 Diploma in Wines.

Je hebt een aantal indrukwekkende prijzen gewonnen. Vertel ons waar je het meest trots op bent?

Het winnen van de Spaanse ¨La Nariz de Oro ”(” Golden Nose “) -prijs, georganiseerd door het tijdschrift Wine & Gastronomy, in 2010 maakte een enorm verschil voor mijn professionele carrière. Ik ging van een anonieme sommelier naar meer herkenning en waardering onder mijn collega’s. Van de 400 sommeliers die meededen aan de wedstrijd was er maar één winnaar. Ik ben erg trots op deze prestatie.

*Vervangen door de Level 3 Award in Wines

[ad_2]

Source link