Q&A met Alexandre Freguin, Britse sommelier van het jaar 2018

[ad_1]

Alexandre Freguin, hoofdsommelier bij Moor Hall in Lancashire, VK, heeft onlangs de Tattinger UK Sommelier of the Year 2018 van dit jaar gekroond en vertelt ons wat er nodig is om een ​​succesvolle sommelier te zijn en hoe u uw lichaam en geest kunt voorbereiden op wedstrijden.

Wat wekte uw verlangen naar een carrière in de wijnindustrie?

Ik geloof dat het echt een verlangen naar nieuwsgierigheid was. Ik studeerde rechten en was er niet helemaal gepassioneerd over, maar altijd geïnteresseerd in de oorsprong van alles (geschiedenis, cultuur etc.). Ik verliet de universiteit en nam een ​​baan in een restaurant. Er was een geweldige sfeer, dus besloot ik om naar de hospitality school te gaan. Dit was de beste beslissing in mijn leven omdat ik tegelijkertijd een stage begon in een restaurant met een Michelin-ster, genoemd naar de chef Pierre Reboul in Aix en Provence.

Hier begon mijn passie te evolueren om de simpele reden dat ik omringd was door getalenteerde en gepassioneerde mensen. Als je 14 uur aan het werk bent, kun je maar beter gepassioneerd zijn over wat je doet. Ik begon de combinatie van eten en wijn samen te begrijpen en het plezier dat het gasten geeft, wat vooral belangrijk is. Aan het eind van de dag begreep ik dat wijn alles opsomt wat ik lekker vind. Geschiedenis, vaardigheden, kennis, nederigheid en wijn bedriegen nooit, het zijn echte dingen. Zo serieus om te maken, maar zo eenvoudig om van te genieten!

Een sommelier is niet iemand die de hele dag wijn drinkt en verhalen verzint om ons er goed uit te laten zien.

Onlangs aangekondigd als Taittinger UK Sommelier of the Year 2018, vertel ons wat de wedstrijd inhield. Wat was volgens jou het geheim van je succes?

Het mooie van de wedstrijd is dat het elk aspect van de sommelierrol omvat, niet alleen wijn. Van een theoriedocument tot blinde wijnproeverij, u doet ook een proeverij van sterke drank en praktische taken waarbij u te maken krijgt met een ontevreden klant of een scenario met betrekking tot de uitvoering van een wijnprogramma. Je moet snel nadenken, zoals in een restaurantscenario.

Wat betreft een geheim voor succes, ik denk dat we allemaal anders zijn. Wat voor mij werkte was de theorie, ik hou van studeren. Maar sommige andere sommeliers tonen hun beste vaardigheden in andere taken. Ik heb me ook gericht op mentale voorbereiding. Ik stopte een maand voor de wedstrijd met studeren en maakte mezelf mentaal en fysiek klaar. Ik heb veel hardlopen en ontspannen gedaan om ervoor te zorgen dat ik op de dag, wat er ook gebeurde, voorbereid zou zijn. Als je er klaar voor bent en je geest is ingesteld, kun je veel dingen bereiken. Ik wilde een echt verlangen om te winnen opbouwen.

Ik kreeg ook zoveel steun van mijn vrienden, familie en collega’s, waardoor ik het nog meer wilde. Ik denk niet dat ik bij elke taak de beste was, maar ik probeerde tot de finale zo consistent mogelijk te zijn.

Ik denk dat je je ervan bewust moet zijn dat het onmogelijk is om alles te weten. Het is belangrijk om zelfverzekerd te zijn en naar jezelf te luisteren. Dit maakte voor mij echt een groot verschil tijdens de proeverij in de finale.

Alexandre met WSET UK Business Development Director Graham Cox DipWSET bij Taittinger UK Sommelier of the Year 2018

Denk je dat dergelijke competities gunstig zijn voor de loopbaanontwikkeling van wijnprofessionals?

Ik geloof vooral dat ze goed zijn voor een persoonlijke uitdaging. Dat is wat je beter maakt. Maar ja, de belichting is fantastisch en geeft je geloofwaardigheid, hoewel je moet onthouden dat de beste dag zijn niet betekent dat je de rest van je leven de beste bent, het moet eerder een motivatie blijven dan op je te rusten lauweren.

Ik denk ook dat het geweldig is voor de industrie om consumenten via die wedstrijden een idee te geven van wat een sommelier is. Een sommelier is niet iemand die de hele dag wijn drinkt en verhalen verzint om ons er goed uit te laten zien.

Terwijl je je voorbereidt om je mee te nemen WSET Level 2 Award in Wines and Spirits, wat denk je dat formele wijneducatie je zal opleveren die je ontwikkeling ten goede zal komen?

Elk type onderwijs is geweldig. Kennis is iets dat u altijd opnieuw moet beoordelen. Door examens zoals WSET af te leggen, krijg je de kans om de basis opnieuw te bestuderen. Soms kun je ze vergeten. Ook te beginnen WSET-kwalificaties is voor mij persoonlijk een goede zaak, want als ik iets begin, vind ik het heerlijk om het af te maken, dus ik zal waarschijnlijk proberen zoveel mogelijk niveaus te halen!

Welk advies zou je geven aan iemand die sommelier wil worden?

Hard werken en toewijding is erg belangrijk, maar dat geldt ook voor nederig en eerlijk blijven. Je moet nooit vergeten dat, waar je ook werkt of de prijs van de wijnen die je verkoopt, wijn nog steeds een product is van Moeder Aarde en, hoe deskundig je ook bent, je hebt er geen controle over. Het kost ook veel tijd om in wijn te komen, dus je moet geduld hebben en stap voor stap leren.

Mijn laatste advies is: geniet van de nieuwsgierigheid en sluit nooit de deur voor iets. Je moet zoveel proeven als je kunt.

Volg Alexandre op Instagram hier of maak contact met hem op LinkedIn hier.

Interesse om sommelier te worden? Ontdek wat er nodig is in ons carrièrestuk hier.

Bovenste afbeelding van David Cotsworth[ad_2]

Source link