Kijk uit voor ‘knabbels’ tijdens het onderhandelen

[ad_1]

Knabbelen is een van de onderhandelingstechnieken die ik vaak en met groot succes gebruik, en vooral wanneer ik iets van een aanzienlijke waarde koop. Het is waarschijnlijk ook een techniek die in een of andere vorm op u is of zal worden gebruikt. Hier is een voorbeeld van hoe ik ‘knabbelen’ in het verleden heb gebruikt om een ​​aantal significante besparingen te realiseren en om te illustreren hoe de techniek werkt.

Enkele jaren geleden overwoog ik te investeren in een vakantiehuis in Portugal. Het was een bescheiden kleine villa die op een privélandgoed met uitzicht op de zee werd gebouwd. Er werd ook een luxe fitnessruimte en een kuuroord gebouwd op de site die, volgens de literatuur van de ontwikkelaar, bewoners toegang hadden tot vijftig procent van de normale (substantiële) jaarlijkse contributie. Ik heb er bewust voor gekozen dit niet te vermelden in onze gesprekken en onderhandelingen.

Na verschillende ontmoetingen met de ontwikkelaars over de prijs, de kwaliteit en het ontwerp van de verschillende armaturen en fittingen die moesten worden opgenomen, en tal van andere punten, was ik eindelijk klaar om het contract te ondertekenen. Dus daar zaten we, mijn vrouw en ik, in het kantoor van de ontwikkelaar. Je zag de opluchting van de gezichten van de verkoopdirecteur en zijn tweede bevelhebber nu de onderhandelingen eindelijk waren afgelopen. Wat ze niet wisten, was dat ik er een aan mijn mouw knabbelde.

De verkoopdirecteur legde de contracten netjes op tafel, terwijl zijn tweede commandant vier glazen koude witte wijn inschonk om de sluiting van de deal te proosten. Ik ging voor het papierwerk zitten, pakte de pen op en hield hem dicht bij het punt waar ik moest tekenen. Ik zweeg, keek op en zei: “Dit omvat gratis levenslang lidmaatschap van de sportschool en de spa, niet?” (Stil sluiten).

Er was een lange stilte en je kon aan de non-verbale uitwisselingen tussen hen zien dat het laatste wat ze wilden doen was weer helemaal met mij te onderhandelen. Na een korte tijd zei de verkoopdirecteur: “Dat doet u niet, maar als u belooft dat u het niet aan een andere belegger zult noemen, nemen we dat graag op, alleen voor u en uw vrouw.”

“Bedankt”, zei ik. “Als je dat hier op het contract zou schrijven en het initialen, dan kan ik tekenen en kunnen we allemaal gaan zitten en genieten van dat glas wijn”. Dat knabbelen heeft me elk jaar een aanzienlijke som geld bespaard en ons beiden veel plezier gegeven.

Knabbelen wordt waarschijnlijk vaak bij u gebruikt, en door te weten dat het kan gebeuren, bent u tenminste voorbereid. Als de knabbel voor u niet acceptabel is, ga er niet mee akkoord. Ik zou zeker zijn doorgegaan met de aankoop van die villa, ongeacht of ik het gratis levenslange lidmaatschap kreeg of niet, omdat ik in het verleden met veel andere grote en kleine aankopen zou zijn doorgegaan als mijn knabbel was afgewezen.

[ad_2]

Source by Bruce King