De redacteur en de wijncompetitie

[ad_1]

Onze Amerikaanse redacteur was net voor de pandemie in Europa om een ​​wijnwedstrijd te beoordelen. Het liep niet zo goed af.

Door W. Blake Gray | Geplaatst op donderdag 16 april 2020

Ik haat artikelen over wijnwedstrijden.

Begrijp me niet verkeerd: ik kijk graag naar wijnwedstrijden. En dit is een artikel over één, dus ik ben een enorme hypocriet. Maar hopelijk wordt het een verhaal over een wijnwedstrijd dat niet helemaal hetzelfde is als alle andere.

Om te beginnen ben ik net genoeg over het trauma om hopelijk de humor te vinden. Jij mag het beoordelen.

Ik plaag je met een scène: een rechter van Slovenië – net zoals de pandemie haar buurland treft (Italië) zo hard dat er geen rechters vandaan konden komen – twee dagen achter elkaar hoesten. En toch viel ons panel zo erg uit elkaar – wat alleen mijn schuld kon zijn, aangezien ik de voorzitter was – dat het enige dat ik kon bedenken om haar te stoppen met huilen, haar op de schouders klopte toen de wedstrijdleiders kwamen omhels haar.

Verderop in dit artikel: aanbevolen medaillewinnende wijnen!

De scène instellen

Mijn redacteur stelt voor dat ik begin met uit te leggen waarom ik wijnwedstrijdartikelen haat. Goed. In de VS zijn ze allemaal hetzelfde. Een ademloze schrijver is net terug van de intense ervaring om met vier collega’s in een kamer te zitten en 60% van de ingevoerde wijnen onverdiende gouden medailles te geven, en hij wil zeker weten dat we weten hoe professioneel ze allemaal waren en wat een geweldige service ze voorzien voor het publiek.

Het is bullshit. In de VS komen wijnwedstrijden NIET ten goede aan het publiek. Het zijn winstgevende ondernemingen waarvan wijnproducenten hopen dat ze medailles zullen geven om hen te helpen hun wijnen te verkopen. De klanten zijn wijnmakerijen, die entreegelden betalen en de Amerikaanse wedstrijdorganisatoren zorgen ervoor dat de juryleden hiervan op de hoogte worden gehouden. Ik jureerde tijdens een wedstrijd waar de organisatoren constant door elke kamer liepen en tjilpen: ‘Denk goud, denk goud, denk goud!’ Die wedstrijd reikte 88 procent van alle wijnen uit dat jaar medailles uit; Ik heb het nooit meer beoordeeld.

Meestal word ik niet uitgenodigd om te oordelen in de VS, omdat ik op een gegeven moment het volgende argument gebruik: “Niemand van ons zou deze wijn drinken. We hebben het allemaal net gezegd. Dus waarom wil je hem een ​​gouden medaille geven?” Het zou je verbazen hoe vaak ik dat argument verlies. ‘We moeten het beoordelen op zijn verdiensten, op wat het probeert te doen.’ Wat, wenk de drinker met een eikenhouten knots tot bewusteloosheid? Of ze in diabetische shock brengen met een “droge” wijn?

Dus, vraag je je misschien af, waarom keurde ik een wijnwedstrijd in maart, terwijl de pandemie zich overal begon te verspreiden, in de eerste plaats?

Omdat het in Europa was. In Europa zijn wijnwedstrijden heel anders. Ze draaien op het OIV-systeem, wat betekent dat er geen onderhandelingen tussen rechters zijn. Vier of vijf mensen beoordelen een wijn; ze geven het scores en de scores worden gemiddeld. Dat is het. Nee “Ik ga goud op uw wijn als u goud op de mijne”, wat ongeveer elke vijf minuten in Amerikaanse wedstrijden gebeurt. Gouden medailles in Europese competities worden eerlijk verdiend. Consumenten kunnen erop rekenen. Ik sta voor consumenten. Periode.

Een Franse connectie

De afgelopen jaren heb ik het voorrecht gehad om te oordelen voor ’s werelds grootste wijncompetitie, het Concours Mondial de Bruxelles. Het draait op het OIV-systeem (International Organization of Vine and Wine) en ik erken er graag voor. De vluchten zijn blind – we kennen alleen de vintage, niet het land of de druivensoort – dus ik heb veel goede categorieën wijnen ontdekt die ik anders nooit zou hebben geprobeerd, waaronder Turkse blanken, Libanees rood zand Rieslings uit Luxemburg en Slowakije. Het is een pure oefening in wijnwaardering.

Ik heb het lang genoeg gedaan dat ze me de laatste tijd tot panellid hebben benoemd. Het is mijn taak om niemand te vertellen wat hij moet proeven of hoe hij moet scoren; gewoon om dingen in beweging te houden. Middenmanagement. Ik was redacteur van een krantenstad, dus ik kan dat doen, hoewel ik blij ben dat ik nooit een redactiezaal met wijncritici hoefde te leiden, omdat we er allemaal zeker van zijn dat we altijd gelijk hebben op een manier die nieuwsverslaggevers nooit zijn .

Dit jaar werd ik voor het eerst uitgenodigd om te keuren op het Concours Mondial du Sauvignon, een kleinere uitloper voor alleen Sauvignon-wijnen. De wedstrijd werd gehouden in Blois in Frankrijk Loire-vallei begin maart. ik hou van Sauvignon Blanc veel, plus het heeft minimale tannines (bij rode wijnen bouwen de tannines zich na ongeveer 30 jaar op je tong op), dus dit leek me een droomwedstrijd.

Maar het was begin maart, dit jaar. We zouden niet de honderden juryleden hebben die de hoofdcompetitie heeft, maar er zouden meer dan 50 juryleden uit meer dan 20 landen in één kamer zijn, samen met lokale vrijwilligers die de wijn inschenken. Ik las dit nu en ik kromp ineen. Maar toen ik op mijn vlucht naar Parijs stapte, was Covid-19 net gezien in Frankrijk, ten noorden van de luchthaven van CDG, waar ik natuurlijk naar toe vloog. Weet je nog hoe we een paar weken geleden dachten dat we onze handen veel konden wassen en anders normaal zouden leven? Dat was toen.

De organisatie Concours Mondial is goed om ons vooraf perspectief te geven. De avond voor de keuring hoorde ik een aantal interessante feiten over Sauvignon Blanc. Te weten: het is de achtste meest aangeplante druif ter wereld, net voor Pinot Noir. Frankrijk heeft het meeste, met 31.000 hectare wijngaarden, maar dat is slechts 3,8 procent van de wijnstokken in Frankrijk. In Nieuw-Zeeland, dat het op één na meest heeft, maakt het 69 procent uit van de aanplant in het land. Chili is de derde in aanplant; Zuid-Afrika staat op de vierde plaats.

In Frankrijk is Sauvignon Blanc de nummer één witte variëteit in het zuidwesten (inclusief Bordeaux) en in de Loire.

De smaak van de meeste Sauvignon Blancs zoals we die kennen, is een zeer moderne creatie, waarbij het maken van wijn en het bottelen zonder zuurstof moet gebeuren, waarvoor de variëteit erg gevoelig is. We hoorden van een maker van sulfietvrije Sauvignon Blanc dat hij, om zonder SO2 te gaan, een speciale snelwerkende gist toevoegt. Dus een echt natuurlijke wijn van Sauvignon Blanc die niet naar muis smaakt, zal heel moeilijk te produceren zijn. Schroefdoppen zijn beter dan kurken voor Sauvignon Blanc-wijnen vanwege de oxidatieproblemen.

Wat ik het leukste vind aan Sauvignon Blanc is de versheid en de directheid. Het past bij veel voedsel, en als ik een fles in de koelkast heb, kan ik hem losschroeven en ervan genieten, zonder dat er een doordachte baardstreek nodig is. Dit is een standpunt. Wat je leert door te oordelen met andere experts, is dat anderen verschillende standpunten hebben.

Vecht vecht vecht

Dus wil je weten welke wijnen we gouden medailles hebben gegeven? Of hoor je liever over het instorten van het paneel en hoe ik misschien niet wordt uitgenodigd?

Jullie. Goed.

Concurrentiedirecteur Thomas Costenoble vertelde me, aangezien mijn panel in puin lag: “Een wijncompetitie beheren betekent diversiteit beheren. Het is diversiteit aan wijnen en diversiteit aan panelleden.”

Dit is wat er is gebeurd. Onder onze vijf rechters hadden we die ene persoon. Een keurmeester die eerst de meeste wijnen echt haatte – ze echt haatte, scores gaf in de jaren 50 op de 100-puntsschaal, die laag genoeg is om ervoor te zorgen dat zelfs als de rest van ons het lekker zou vinden, het geen medaille.

De wijngaarden van Südsteiermark in Oostenrijk produceren een aantal uitstekende Sauvignon Blancs, maar je zult moeite hebben om ze te vinden.


© Travelinmad
| De wijngaarden van Südsteiermark in Oostenrijk produceren een aantal uitstekende Sauvignon Blancs, maar je zult moeite hebben om ze te vinden.

Dat is prima, als je echt denkt dat de wijn slecht is, hoewel haar scores een extreme uitbijter waren. Mijn probleem was dat ze er tijdens het proeven voor moest zorgen dat we wisten waarom de wijnen verschrikkelijk waren. Dat kon ik niet verdragen. Dat is mijn taak als panelvoorzitter om te stoppen. De wijnen verdienen een eerlijke test. Als je een wijn in je mond hebt en iemand je vertelt dat het smakeloos, oninteressant is, wat dan ook, dan zul je er waarschijnlijk niet eerlijk tegen zijn. Ik probeerde haar herhaaldelijk te stoppen, met af en toe succes.

Tijdens een pauze probeerde ik rustig met haar te praten, maar ze stopte niet lang genoeg met praten om een ​​woord te krijgen. Serieus, ze was als een politicus op meth. Ik nam mijn toevlucht tot vijf keer achter elkaar: ‘Luister alsjeblieft 30 seconden naar me.’ Ze wist het niet. Dus ik zei: “Goed, ik zal over je moeten praten. Ik vind het niet erg dat je scores geeft in de jaren 50 …” en dat is zover als ik kwam, want ze ging naar de wedstrijddirecteur vertellen wat een vreselijke autocraat ben ik. Dus kwam hij ons panel een tijdje observeren, en terwijl hij daar was, ging alles goed.

Nadat hij was vertrokken, kregen we een fles met kurk, en het was mijn taak om een ​​tweede fles te vragen. Die ene persoon belde een andere sommelier op, serveerde een andere tafel en begon haar te ordenen. Ik probeerde haar te vertellen dat ik het zou afhandelen. Mijn hoestende Sloveense vriend zei: ‘Luister naar de paneelvoorzitter.’

Het volgende gesprek was zelfs op dat moment een beetje grappig, ook al probeerde ik het verwoed te verbreken. Geen van beiden spreekt Engels als eerste taal, maar ze hadden het volledig in het Engels.

BOVEN: Zwijg.

Sloveens: Je houdt je mond.

TOP: Je houdt je mond.

Sloveens: Nee, hou je kop.

TOP: Je houdt je mond.

Sloveens: Je houdt je mond.

Ik sla wat herhalingen over, maar je begrijpt het wel. Dit ging zo door totdat de TOP zei: “Hou je kop en ga terug naar je land.” De Sloveen begon te huilen. De TOP stond op en over haar heen. Ik sprong tussen hen in en reikte naar de Sloveen om … Ik weet het niet, het is het MeToo-tijdperk, wat moet ik hier doen? Mijn neiging was omhelzen, maar in plaats daarvan kneep ik in haar schouder en rende ik weg om de wedstrijddirecteur te halen. Hij stuurde TOP naar huis voor de dag, we namen allemaal een pauze om te decomprimeren, en we gingen terug naar de belangrijke taak om wijn te beoordelen.

De volgende dag werd TOP toegewezen aan een andere jury (een vriend van die jury vertelde me: “Heel erg bedankt, het was eerder beter.”) We hebben een nieuw jurylid gekregen, dus hijinks niet meer, hoewel we een interessante discussie hadden de volgende dag toen we een ongefilterde wijn kregen, die twee van ons lekker vonden en de wijnmaker op ons paneel sloeg met een 35 omdat hij dacht dat niet-filteren een fout is. Maar dat zijn gewone dingen van de wijncompetitie. Ik voelde me pas de volgende avond beter over het geheel, toen een collega-wijnschrijver / -rechter en ik uit eten gingen in Parijs, wat letterlijk de laatste restaurantmaaltijd is die ik heb gehad. Ik betaalde extra boven de vaste menuprijs voor een Grand Marnier-soufflé – Michael zei: “Wanneer krijg je dat weer?” – en misschien was het de beste beslissing die ik het hele jaar zal nemen.

Oh ja, de wijnen

Nu komt het goede deel: de wijnen die we medailles hebben gegeven! Slechts 21 procent van de 1110 wijnen die meededen aan de wedstrijd kreeg medailles en slechts 12 procent kreeg goud. Daarom vind ik het leuk om deze Concours Mondial wedstrijden te beoordelen: de medailles betekenen eigenlijk iets. Op één uitzondering na ga ik alleen schrijven over de wijnen die ons panel heeft geprezen.

We hadden wijnvluchten uit verschillende regio’s in Frankrijk: Bordeaux, Côte de Gascogne, Pouilly Fumé, Reuilly. We hadden een mooie vlucht vanuit Rueda in Spanje, en onze sterkste vlucht was vanaf een plek waarvan ik niet eens wist dat ze Sauvignon Blanc maakte, Südsteiermark in Oostenrijk. Vervolgens kwam ik erachter dat ik niets van Südsteiermark’s Sauvignons weet, omdat ze Oostenrijk nooit verlaten. We hadden minder lonende vluchten vanuit Argentinië, Mexico en Zwitserland.

De competitie kreeg voor het eerst veel inzendingen uit de VS en ondanks wat rafelige naschoolse opleiding van Europese juryleden (één MW noemde ze “overdreven pudding”), verdienden ze meer medailles dan Chili, dat beter bekend staat om de variëteit . Het is vermeldenswaard dat we de prijzen niet kennen bij het scoren van de wijnen. Ik ga geen Amerikaanse wijnen noemen, simpelweg omdat ons panel ze niet heeft beoordeeld.

Hier is nog een reden waarom ik niet graag artikelen over wijnwedstrijden lees: de meeste wijnen waaraan we medailles hebben gegeven, zijn niet te koop in de VS. Sommige worden niet verkocht buiten hun eigen land. Een paar lijken nergens te koop te zijn; misschien zijn ze gewoon te koop bij de wijnmakerij. Dit zijn de medaillewinnaars die we leuk vonden en die sommigen van jullie misschien kunnen kopen.

Gouden medaillewinnaars

B.a.ba Côtes des Gascogne IGP 2019; dit is beschikbaar in British Columbia.

Château Gabaron Bordeaux Blanc 2019; dit was onze wijn met de hoogste score gedurende twee dagen en je kunt hem kopen in North Carolina. En het is goedkoop! (Ik hou van Sauvignon Blanc.)

Castelo de Medina Rueda Sauvignon Blanc 2019; niet beschikbaar in de VS maar wel te vinden in Spanje, Nederland, België, Duitsland, Japan en Rusland.

Vina Dona Raquel Rueda Sauvignon 2019; als je dit in Nederland leest, heb je geluk.

We hebben drie gouden medailles gegeven aan wijnen uit Südsteiermark, maar je kunt ze niet buiten Oostenrijk kopen.

Zilveren medaillewinnaars

Joseph Mellot Le Troncsec Pouilly Fumé 2019; beschikbaar in de VS! Ook een van de duurste van deze wijnen die ik kon vinden.

Jean Michel Sorbe Reuilly 2019; verkrijgbaar in Frankrijk, Duitsland en Italië.

We hebben nog twee wijnen geschonken die ik niet online kan kopen bij Rueda (mooie vlucht!); een van Nahe, Duitsland; een uit Transsylvanië, Roemenië; en eentje uit Slowakije die me liet zien dat er een accentteken is dat zelfs Apple niet heeft, een soort naar voren gericht merkteken op een “y”. Het is net zo goed niet online te koop, want met mijn computer kan ik het niet eens spellen.

Hier is een bonuswijn. De wedstrijdleiders delen enkele Openbaringstrofeeën uit. Ik weet niet hoe ze zijn besloten, maar vermoedelijk beginnen ze met gouden medailles, dus ze zijn goed. Ons paneel had er geen, maar ik vond deze wel te koop in New York, en hij is niet duur:

2020 Revelation Unoaked Sauvignon: Domaine Renaudat Valery Les Nouzats Quincy 2019.

Nou, daar heb je het, 2300 woorden over een wijnwedstrijd van een man die zegt dat hij een hekel heeft aan artikelen over wijnwedstrijden. Heb ik al gezegd dat ik een enorme hypocriet ben?

.

[ad_2]

Source link