Arthur Goode, 1939-2020

[ad_1]

Vandaag, om 11 uur, stierf mijn vader.

Het nieuws was niet onverwacht. Hij was voor sommigen erg onwel geweest
tijd. De afgelopen jaren hebben we langzaam afscheid van hem moeten nemen, net zoals hij
verloor geleidelijk zijn mobiliteit en daarna zijn spraak. Een tijdje alles wat hij kon doen
om ons te erkennen met een handbeweging, maar zelfs deze eenvoudige verbinding was
verloren tegen het einde.

Vader in 2014

Ik heb me voorbereid op deze dag en nagedacht over hoe het zal gaan
voelen, en wat voor emoties het zal roeren. Maar niets kan echt voorbereiden
jij voor dat laatste verlies – het moment waarop iemand voor altijd weg is. Ik voel een
wirwar van emoties. Enorm bedroefd, enerzijds. Opgelucht dat hij
lijden is voorbij. En dankbaar voor zijn goed geleefde leven. Het is echter moeilijk.
Heel moeilijk.

Op Anne’s diploma dag, 1989

Het laatste jaar of zo heeft ons veel dichterbij gebracht
samen. Mijn moeder, Jane, is een opmerkelijk persoon en het was geweldig voor mij
silblings – Anne (tweeling), Hester (twee jaar jonger) en Arthur (vier jaar
jonger) – en ik heb meer tijd met haar en met elkaar doorgebracht. ik hoop
dat papa, toen hij aan ons kinderen dacht, trots op ons was. Veel van wat we hebben gedaan
bereikt en geworden is aan hem.

Met mijn ouders in een wijngaard in Spanje, c 1982

Dus papa. Zo veel herinneringen. Ik heb zojuist gekeken
oude foto’s en trok er een paar omhoog. Een tijd van verlies is vaak een tijd van kijken
terug. Hij gaf ons wat hij nooit had: een gelukkige jeugd. Hij groeide op in Longsight,
Manchester. Zijn moeder stierf toen hij 12 was, en zijn vader, die werkte voor de
gemeente, was een alcoholist. Hij moet zwaar op zijn oudere hebben vertrouwd
zus als jonge tiener. Zijn vader stierf toen hij 18 was. Papa bijna nooit
sprak over zijn jeugd, en we weten heel weinig over zijn ouders, en vrijwel
niets over zijn familiewortels. Hij trouwde met mijn moeder in 1967, en kort daarna
Anne en ik kwamen aan. Twee voor de prijs van één: ze verwachtten geen tweeling
tot heel dicht bij de geboortedatum.

Met Hester

De familie verhuisde naar het zuiden voor zijn werk: hij was verkoopmanager bij Bristol-Myers. We vestigden ons in Tylers Green / Penn, twee aangrenzende dorpen in Buckinghamshire, waar het gezin – nu vier kinderen – zou opgroeien.

Auto’s Auto’s waren een van papa’s passies. Hij hield van hen, en hij hield van hen te veranderen. Aanvankelijk had hij bedrijfswagens: ik herinner me een stroom Ford Consuls. De ene was wit en het was een 3000 GT die op vijfsterrenbenzine draaide. Een andere was een Bourgondische kleur, met een beige bekleding op het dak. De dingen begonnen echt toen hij Bristol Myers verliet om een ​​zelfstandige agent van fabrikanten te worden. Dit zou rond 1979 zijn geweest, toen hij 40 was. [Aside, I went freelance at the age of 40, too – genetics?] Aanvankelijk verkocht hij uithangborden met de naam Bramstow (de letters die op glazen ramen kleven), en vervolgens een assortiment zonnebrillen genaamd Linda Farrow. Zijn grootste succes was echter met speelgoed en schoonheidsproducten voor meisjes genaamd Tinkerbell. Omdat hij freelance en onderweg was, waren auto’s fiscaal aftrekbaar en begon hij ze met regelmatige tussenpozen te kopen en verkopen. Zoveel verschillende! Ik herinner me dat ik heb leren rijden in een Citroën BX met niet-annulerende indicatoren. Toen waren er een paar Peugeot 205’s die ik graag reed. Hij was erg gul met zijn auto’s: als ik mijn test had doorstaan, kon ik er min of meer mee rijden als ik wilde (hij had er twee tegelijk). Hoewel hij oog had voor een deal, ben ik er zeker van dat het constant schakelen van auto’s behoorlijk wat geld moet hebben gekost. Maar hij vond het geweldig.

Camping. Papa hield van vakantie. Ik denk zelfs dat dit waarschijnlijk een van de dingen was die hem ertoe bracht zelfstandig te worden. Toen Anne en ik vier waren, Hester 2 en Arthur net opgefrist, begonnen mijn ouders in het buitenland te kamperen voor hun zomervakantie. Ze begonnen in Frankrijk, aan de westkust, maar na een paar wash-outs beseften ze dat om de gegarandeerde zon te krijgen, het de Middellandse Zeekust moest zijn. Een camping in Cavalaire, nabij St Tropez, werd favoriet. Dan Camping Marius, in de buurt van Tarragona. Toen vonden ze wat hun bestemming zou worden – een locatie aan de kust net boven Valencia. Zoveel herinneringen, niet in het minst van de epische reizen van twee of drie dagen om heen en terug te komen, met vier kinderen op de achterbank. [As I grew taller I bagged the front seat, and mum moved back, in part to break up the inevitable fights.] Papa leek erg gelukkig op vakantie, genieten van de zon op het strand, goedkope wijn drinken (en de beroemde zonsondergang die mijn ouders genoten voor het avondeten, lange drankjes uit hoge keramische glazen) en vervolgens koken voor het gezin. Hij hield van zijn tenten: we hadden alle tenten. Van frametenten, tot vouwwagens, tot kleinere tenten voor kortere kampeerreizen naar Cornwall, tot een paar Toyota Hiace-campers. Nadat wij kinderen de volgende vlogen, gingen papa en mama naar Caravans voor hun vaste uitstapjes naar Frankrijk en Spanje. Ik denk dat ik mijn liefde voor het onderweg zijn van papa krijg. Een zwerver.

Koken. In het weekend en op feestdagen hield papa van koken. Kom op zaterdag om 18.00 uur, hij zou verzoeken om jazzplaten opnemen en de keuken overnemen. Hij kookte twee genres voedsel: Chinees of Indiaas, en hij deed alles vanaf nul. Ik heb geen idee waar deze liefde voor koken vandaan komt, maar hij hield ervan mensen te voeden. Het curryrecept varieerde sterk in warmte, en soms was het teveel (ik gebruikte het regelmatig om door warmte veroorzaakte hik te ontwikkelen). Een van zijn specialiteiten waren aardappelkoekjes, die dunne ui bevattende pasteitjes gebakken in een pan. Deze werden ingeslikt om het heter van de curry te compenseren. Op vakantie kookt hij elke avond op kleine draagbare barbecues en een tweepitsbrander. Het eten was altijd goed.

Camera’s. Papa hield van foto’s maken. Het moet rond 1980 zijn geweest dat hij zichzelf een Pentax MV spiegelreflexcamera kocht, met een paar lenzen: 28 mm, 50 mm en een zoomfactor van 70-210 mm. Hij kreeg ook een vergroter en veranderde het toilet beneden in een tijdelijke donkere kamer. Meestal maakte hij diafilms. Hij nam me mee om mijn eigen camera te krijgen toen ik 13 was: een Ricoh-afstandsmeter met een 35 mm-lens. Ik kreeg de fotografiehobby van hem en begon te werken in de donkere kamer, met zwart en wit. Maar papa was avontuurlijk en besloot dat hij graag in een donkere kamer zou werken. Werken met kleur in de donkere kamer is waanzinnig moeilijk, omdat je geen veiligheidslicht kunt gebruiken (pikzwarte omstandigheden) en de temperatuur van het ontwikkelen van oplossingen moet zorgvuldig worden gecontroleerd. Maar ik werkte met hem, en de resultaten – zowel het ontwikkelen van diafilm als het afdrukken van diafilm waren behoorlijk goed. Hij vond het ook leuk om film van film te maken, en we hebben er nogal wat rollen van. Een typische familiebijeenkomst zou een diavoorstelling zijn, gevolgd door enkele filmfilms.

Zoveel meer herinneringen. Papa was een diep eerlijke man. Dat was hij niet
demonstratief met zijn genegenheid, maar ik weet dat hij van ons hield. Zijn familie was van hem
focus. Vaak vrij privé, was hij ook in staat om sociale energie in te spuiten
een situatie, vooral bij familiebijeenkomsten. Hij was vrij van ego, hardwerkend,
en had geen kant aan hem.

Ik zal hem heel erg missen. Ik ben momenteel een allegaartje van emoties. Maar ik wilde iets over hem schrijven, een beetje over zijn leven vertellen en wat hij voor mij betekende. Hij liep goed, hij gaf het stokje door en het is aan mij en mijn broers en zussen om hetzelfde te doen.

Arthur Goode, 1939-2020

[ad_2]

Source link